Egyház

Felújított templomban bérmálkozhattak a tiszaszigetiek + FOTÓK

Felújított templomban bérmálkozhattak a tiszaszigetiek + FOTÓK

2012. június 24., vasárnap
Felújított templomban bérmálkozhattak a tiszaszigetiek + FOTÓK

Megújult a százéves tiszaszigeti templom. Keresztelő Szent János születésének ünnepén bérmálással egybekötött szentmisével avatták fel a renovált Páduai Szent Antal templomot.

A helyiek régi álma vált valóra a templom felújításával, melyet 1918-ban Páduai Szent Antalnak szenteltek fel. A templom elsősorban nem Isten, hanem a közösség háza, mely élő kövekből épül, erre emlékeztet minket a bérmálás is, melynek révén Isten élő templomába épülünk be – hangsúlyozta a szentmisét celebráló

Kiss-Rigó László

megyés püspök.

Keresztelő János nyomában

A szentelt vízzel való meghintés emlékeztessen mindenkit saját keresztségére és Jézus Krisztusra. Viszonylag kevesen vannak azok, akiknek a születését is ünnepként tartjuk számon: Jézus Krisztus mellett Mária és Keresztelő János világra jöttéről szokás megemlékezni. Keresztelő János felkészítette a társadalmat a Megváltó érkezésére, fogadására, igazi erkölcsi „nagytakarítást” indított el – magyarázta a püspök atya. Ha igazán Krisztus követői vagyunk, nekünk is feladatunk Keresztelő János módjára prófétákká lenni a környezetünkben – erre vállalkoznak ma a bérmálkozók, akiknek arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy Jézus keresztségben elnyert testvériségének mellett elfogadják-e a föltámadott Megváltó ajándékát, barátságát is.

Nemcsak a tégla

Ünnepi beszédében

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár méltatta

Bodó Imre

tiszaszigeti polgármester, parlamenti képviselő felújításért való munkálkodását. Egy templom megújulása legkevésbé sem szólhat önmagában a pénzről, a tégláról – annak egy láthatatlan, de a faragott kőnél is erősebb valósabb „anyagról” kell szólnia: az anyák szeretetéről, az apák küzdelméről, az idősek örökségéről és a reményről, amit a gyerekek, a bérmálkozók jelentenek – emelte ki a politikus. Az élő templomok a keresztények meggyőződése szerint az emberek legyőzhetetlen hitéből és Isten kimondhatatlan jóságából épülnek föl. Akik idősebbek, pontosan tudják, hányszor kellett titokban menniük a templomba menniük, vagy titokban adományozniuk, kötelezettséget vállalniuk, hogy ez a templom száz esztendővel az alapítása után is állhasson – emlékeztetett Lázár János. Ma nem a kövekért küzdünk, azok építéséért és megújításáért, legnagyobb ellenségünk a világ cinikus értékrendje – tette hozzá.

Túl a kapun

„Büszkék lehetünk arra, hogy végre Magyarországnak olyan kormánya van, amely a templomot nem akarja bezárni, és a hitet a kapuk mögé szorítani, hanem emelt fővel vallhatjuk, hogy mi az adófizető polgárok forintjait arra költjük, hogy a hit átlépje az évtizedekre bezárt kaput, és így mindenkit a szeretet közösségébe fogadjuk” – fogalmazott az államtitkár. Azt is hozzáfűzte, ilyen közösséget csak a jóakaratú emberekkel lehet építeni. A szocializációban a családon túl a templomnak és az iskolának döntő szerepe van. A közösség hatalma ott kezdődik, ahol templom van. „Kicsi fehér templomotokba / Most minden erők tömörülnek. / Kicsi fehér templom-padokba / A holtak is mellétek ülnek. / A nagyapáink, nagyanyáink, / Szemükbe biztatás vagy vád: / Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát!” – zárta Reményik Sándor költő szavaival beszédét Lázár János.

A köz javára

Lengyel Antal helyi plébános szintén az összefogást hangsúlyozta, és a zsoltárost idézve mondott hálát Istennek a megújulásért: „Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak.” Bodó Imre polgármester köszöntőjében elmondta, sok személyes emléke köti a templomhoz, itt keresztelték, itt volt első áldozó és bérmálkozó. „Szívemhez nőtt minden, ami itt történt” – mondta az országgyűlési képviselő, majd a tiszaszigetiekhez köszönettel fordult, és arra kérte őket, hogy ahogy eddig is tették, szeressék, tiszteljék és becsüljék egymást, és használják a gyönyörűen felújított épületet családjuk boldogulására, és a község javára. Mint a képviselő portálunknak elmondta, az összesen több mint 50 millió forintos külső-belső fejlesztés európai uniós forrásból, a magyar kormány és a helyi erők és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Az ünnepségre a határon túlról is érkeztek vendégek, a szentmisén a település lakosságán és a helyi képviselőtestület tagjain kívül részt vett B. Nagy László kormánymegbízott és Bohács Zsolt országgyűlési képviselő is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.