Egyház

Teremtésvédelem „családosan” + FOTÓK

Teremtésvédelem „családosan” + FOTÓK

2011. október 23., vasárnap
Teremtésvédelem „családosan” + FOTÓK
A Belvárosi Plébánia családPONT rendezvénysorozatának következő programjaként tartották meg a Teremtésvédelmi Napot október 22-én a Katolikus Házban. Az eseményen számtalan ötletet, praktikát, tanácsot kaphatnak gyerekek és felnőttek egyaránt, miként óvhatjuk környezetünket, a ránk bízott világot. A családPONT a Belvárosi Plébánia a Család Évéhez kapcsolódó egész éves programsorozata, melyet négy negyedévre osztottak, most a harmadikban járunk, ennek témája a pedig a boldogság helye, avagy a család és a teremtett világ viszonya. Ehhez kapcsolódott a szombati rendezvény is - tudtuk meg Érsek Anikótól, a Belvárosi Plébánia programszervezőjétől. A rendezvénysorozat célja a szegedi családok megszólítása, hogy tartalmas kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget nyújthassanak nekik.

Környezetkímélő praktikák és gesztenyebaba

A témához kapcsolódó kicsiknek szóló feladatoktól egészen a felnőttekre számító komolyabb beszélgetésekig sorjáztak a programok: káposztasavanyítás, házitészta-készítés vagy otthoni termények kóstolása. Környezetkímélő praktikáikat használó háziasszonyokkal is beszélgethettek az érdeklődők, akik a vegyszermentes mosásra, takarításra és gyereknevelésre esküsznek. Szó volt a környezettudatos, felelősségteljes energiafelhasználásról és a biogazdálkodási irányzatokról is. Készítettek madáretetőt, valamint játékos formában mutatták be a szelektív hulladékgyűjtést. Kézműves lehetőségek is várták a gyerekeket, amelyeken újrahasznosított, illetve a természetben fellelhető terményekből készíthettek különböző dolgokat: gesztenyebabát, terményképet, illetve kavicsmozaikot. A papírmerítést is ki lehetett próbálni újságpapír újrafelhasználásával.

Használni, és nem kihasználni

Teremtésvédelem keresztény szemmel - a nap eszenciáját jelentő témához imákat is összegyűjtöttek a szervezők. A teremtett világ védelme a mindennapi ember számára egyszerűen környezet- és természetvédelmet jelent. „Isten ránk bízta a világot azért, hogy használjuk, és nem azért, hogy kihasználjuk. Hogy megőrizzük, fenntartsuk és gazdagítsuk a teremtett értékeket. A keresztény ember számára fontos, hogy felelősségteljesen éljen környezetében, ami nem jelenti azt, hogy az őskornál megragadunk, de az új dolgokkal is körültekintéssel élünk” - összegzett Érsek Anikó. Kézműveskedni, kipróbálni a dolgokat, bekapcsolódni a beszélgetésbe vagy csak egyszerűen nézelődni sok család betért a Katolikus Házba. A szervezőtől megtudtuk, több százan szoktak megfordulni a családPont egyes rendezvényein.

A nem hívőnek is érték

„A célunk az volt, hogy ne csak a templomba járó, vallásos emberek jöjjenek el a programjainkra - az összes szegedi családot szeretnénk megszólítani. A Család Éve kapcsán azt szeretnénk felmutatni, ami nem csak a keresztény, hanem minden ember számára érték: a család összetartó erejét. Arra is hangsúlyt helyeztünk, hogy a programokra a szülők a gyerekekkel együtt jöhessenek. Ennek érdekében rendezvényeinken biztosítunk gyerekfelügyeletet is, hogy egy filmklubot, vagy egy előadást nyugodtan végighallgathassanak a szülők” - tudtuk meg Érsek Anikótól. További családPONTos programok a rendezvénysorozat honlapján!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.