Egyetem

Az SZTE kutatóival dolgozik együtt a Naturtex

Az SZTE kutatóival dolgozik együtt a Naturtex

2024. február 1., csütörtök
Az SZTE kutatóival dolgozik együtt a Naturtex

Újrahasznosított tollból készülő, tartós higiéniás szintet biztosító termékek gyártására dolgozott ki eljárást a Naturtex Kft. a Szegedi Tudományegyetem kutatóival.

 

 

A közlemény szerint a lakástextilek piacának egyik meghatározó szegmense az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok piaca. 

A termékek népszerűségének egyik  oka az, hogy míg a poliészter alapanyaggal készített párnák és paplanok átlagos használati ideje két év, addig a toll alapú termékeké lényegesen hosszabb, négy-öt év. A toll - a használat jellegétől függően - több alkalommal újrahasznosítható alapanyag.

Az újrahasznosítás megköveteli a tisztítási folyamat optimalizálását a hosszabb élettartam és tartósabb használat érdekében, másrészt lehetővé teszi olyan módosítások elvégzését a tollak és pelyhek felületén, amelyekre népegészségügyi okok miatt nagy az igény.

A Naturtex Kft. az SZTE kutatóival együttműködve olyan új bevonatot fejlesztett ki, amely képes tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonat felületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a nem kívánatos mikroorganizmusok szaporodását.
 A fejlesztés eredményeként a Naturtex Kft. képessé vált arra, hogy a nemzetközi szinten összegyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagokból saját technológiával standard ipari körülmények között gyártsa új termékeit a nemzetközi vásárlóközönség részére.

A négyéves projekt csaknem 930 millió forintos költségéből több mint 580 millió forint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.