Egyetem

180 évnyi földrajztankönyvet digitalizált az SZTE, hamarosan online is elérhetőek lesznek

180 évnyi földrajztankönyvet digitalizált az SZTE, hamarosan online is elérhetőek lesznek

2023. július 2., vasárnap
180 évnyi földrajztankönyvet digitalizált az SZTE, hamarosan online is elérhetőek lesznek

Az elmúlt 180 évben Magyarországon kiadott, csaknem száz földrajztankönyvet digitalizáltak aSzegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Kuno Könyvtárában, az így létrehozott adatbázis néhány héten belül online az érdeklődők számára is kutathatóvá válik - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A tankönyvek Szilassi Péter, az SZTE oktatójának gyűjteményéből származnak, a legrégebben kiadott művet Kiss Lajos - Arany János egykori nagykőrösi tanárkollégája - írta 1842-ben. A Földrajzi tanítás a tanulóifjúság számára című kötetben - bár a csaknem két évszázad során sokat változott a bolygónkról alkotott képünk és vele együtt a földrajzoktatás is - sok, napjainkban is használt fogalom visszaköszön, ha nem is mai formájában: földabrosz (térkép), tengerfolyás (tengeráramlás), Északi fordító (Ráktérítő), hógörgeteg (lavina), tevepárducz (zsiráf), egymelegű vonal (izoterma vonal), vízbukkanás (zuhatag).

Szilassi Pétert a földrajzi ismeretek fejlődésének nyomon követésén túl megragadta a tankönyvek archaikus nyelvezete, és az is, hogy mennyi érdekességet mesélnek el egy adott történelmi időszakról. Úgy véli, a 19. század közepének szerzői közül módszertani szempontból többen meghaladták korukat, hiszen már ekkor atlasz használatát javasolják a tanulóknak, gondolkodtató kérdésekkel, számítási feladatokkal munkáltatják a tanulókat.A most digitalizált könyvek tehát nemcsak korrajzok, de szórakoztató olvasmányok is, néhány oldalankét meglepő szófordulatokkal vagy tudományos állításokkal.

A nyelvészetileg is izgalmas művekben jól érzékelhető az 1848-49-es szabadságharctól, a trianoni békeszerződésen át a kommunista diktatúra ideológiájáig mindaz, ami az adott korra erős hatást gyakorolt. A gyűjteményben megtalálhatók olyan művek is, mintTeleki Pál korábbi miniszterelnök szakmódszertani könyve, vagy éppenHunfalvy Jánosnak, a magyar tudományos földrajz megalapítójának a könyvei is.

A digitalizációt az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárának csúcsminőségű szkennerével, a könyvtár munkatársainak segítségévelTóth Ádám, az SZTE biológia-földrajz tanárszakos hallgatója végezte, aki szakdolgozatát is a gyűjteményből írja.

Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárában már komoly hagyománya van a digitalizációnak. Az e-könyvek népszerűsége is nő, az SZTE statisztikái alapján havonta több mint 10 ezren töltenek le digitális tartalmakat a könyvtár honlapjáról.

A digitális formában archivált földrajztankönyvek olyan óriási, hamarosan minden érdeklődő számára online elérhető, kutatható adatbázist jelentenek, mely kutatásáhoza mesterséges intelligencia is segítséget nyújthat. A kulcsszavak, kifejezések statisztikai elemzését fel lehet majd használnipéldául arra, mely korban milyen témaköröket - környezetvédelem, népesség, településföldrajz -, milyen módszerekkel és milyen hangsúllyal mutattak be a tankönyvek.

Borítókép: SZTE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.