Egyetem

Francia Egyetemet hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen

Francia Egyetemet hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen

2014. augusztus 27., szerda
Francia Egyetemet hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem szervezeti keretein belül Francia Egyetemet hoznak létre. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

Erre a célra - a kormányhatározat szerint - a 2014 és 2018 közötti időszakban évente 40 millió forintos támogatást biztosítanak a Szegedi Tudományegyetemnek. Ezen felül a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az idei évre gondoskodnia kell 20 millió forint többlettámogatás biztosításáról. Az erről szóló szerződés megkötésének határideje szeptember 15. A kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014. évi támogatás forrásának megteremtése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket. Az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek pedig gondoskodnia kell arról, hogy a 2015–2018. évi központi költségvetés tervezése során biztosítsák a Francia Egyetem fokozatos kialakításának megvalósításához szükséges forrást az emberi erőforrások minisztere által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében.

Martonyi János

volt külügyminiszter tavaly szeptemberben, a Szegedi Tudományegyetem újonnan alakult Frankofón Egyetemi Központ ünnepélyes tanévnyitója kapcsán beszélt arról: évek óta foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy indítani kellene egy francia egyetemet vagy legalábbis egyetemi központot. "Továbbra is úgy érezzük, hogy a francia elemet erősíteni kell Magyarországon kulturálisan, tudományosan és az oktatásban is, de nem titkoljuk, hogy továbbra is érdekeltek vagyunk a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok fejlesztésében is" - fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.