Egyetem

Szabad Gábor emlékét őrzi a bőrklinika új ambulanciája + FOTÓK

Szabad Gábor emlékét őrzi a bőrklinika új ambulanciája + FOTÓK

2014. április 30., szerda
Szabad Gábor emlékét őrzi a bőrklinika új ambulanciája + FOTÓK
borklinika02_gs

Új, modern lymphológiai és sebkezelő ambulanciát avattak, mely az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt adjunktus szemléletét türközi.

Régóta dédelgetett terv vált valóra az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán azzal, hogy 2014. április 29-én ünnepélyesen átadták az új, modern lymphológiai és sebkezelő ambulanciát. A klinika alagsorában kialakított egységben két sebkezelő rendelő, közlekedő folyosó, gyógytornászszoba, személyzeti pihenő, lymphológiai kezelő, két lézerkezelő és az ezekhez tartozó iroda található.

Kemény Lajos

klinikaigazgató, tanszékvezető egyetemi tanár elmondta, a sebkezelő ambulancia létesítésének ötlete néhai kollégájától, a két éve Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt

Szabad Gábortól

származik. Az adjunktust hazánk egyik leghíresebb, legtehetségesebb sebkezelőjeként tartotta számon a szakma. „Szabad Gábor imádta a betegeket, és tulajdonképpen ő álmodta meg ezt az ambulanciát. Szívügye volt a hallgatók és a betegek, illetve hozzátartozóik oktatása is. Ő kezdeményezte azt a betegellátási technikát, melynek értelmében legalább olyan fontosnak tekintjük, hogy a páciensek otthon hogyan kezelik a bőrüket, mint azt, hogy mondjuk kéthetente egyszer a klinikán megnézik őket. Kifejezetten támogatta, hogy a beteggel jöjjön el a családtag, barát vagy szomszéd, és körbeállva az asztalt megmutatta, mire kell figyelni otthon a kezelésnél” – fogalmazott a professzor.

kemeny_lajos01_gs

Elárulta továbbá, Szabad Gábor széles körű céges kapcsolatrendszerén keresztül annak idején előteremtette (volna) az ambulancia létesítéséhez szükséges forrás döntő részét, ám halála után a reménybeli támogatók visszaléptek, hiszen ők elsősorban a tehetséges kutatóorvos munkásságát akarták segíteni. Az elképzelés viszont tovább élt, és a Szegedi Tudományegyetem vezetésének, valamint a bőrgyógyászati klinika alapítványának közreműködésével 2014 áprilisára elkészülhetett az új egység. A

Rantal János

tervezte ambulancia – szögezte le Kemény Lajos – méltó otthona lesz a sebkezelésnek és a lymphológiának. A helyiségben Szabad Gábor emléktábláját is leleplezte a professzor. Az adjunktus emlékét őrzi emellett az a kitüntetés is, melyet a hallgatók neki mint a legjobb gyakorlatvezetőnek ítéltek oda – halála miatt viszont már csak Kemény Lajos vehette át helyette... Az ellátás hatékonyságát a megfelelő asszisztenciával ellátott kétágyas rendelés növeli. Eddig csak egy ágy, egy ambuláns helyiség állt rendelkezésére e célra, így gyakorlatilag mostantól ugyanannyi idő alatt dupla annyi beteget tud majd gyógyítani a klinika, mint korábban. A pácienseket ráadásul hozzátartozóik is elkísérhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.