Egyetem

Új évezred – új kihívások a tehetséggondozásban

Új évezred – új kihívások a tehetséggondozásban

2011. szeptember 26., hétfő
Új évezred – új kihívások a tehetséggondozásban

Kutatóegyetemet csak kiváló hallgatókra lehet építeni, az út hozzájuk pedig a tehetséggondozáson keresztül vezet, melyek az új évezredben új kihívások elé állítják a felsősoktatási intézményeket, így a Szegedi Tudományegyetemet is – erről is beszél majd Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, valamint Szendrő Péter, az OTDT elnöke az október 7-én, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) alagsori előadótermében tartandó konferencián.

A tudományos tanácskozáson

Badó Attila

jogászprofesszor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője szól majd a szegedi tehetséggondozás feladatairól, arról, hogy a tömegképzés közepette miként lehet megtalálni az utat azon kiválóságok felé, akik a jövő akadémiai tudásutánpótlását képezhetik. A konferencián résztvevők hallhatnak a tehetséggondozás cambridge-i példájáról is, a tudományos diákköri mozgalom perspektíváiról. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól Fonyó Attila osztályvezető beszél a felsőoktatási tehetséggondozó programok támogatási rendszeréről. A tehetséges egyetemisták civil oldali segítéséről

Sófi József

, a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja tart előadást,

Görög Márta

TÁMOP-projektmenedzser, az SZTE Alma Mater vezetője pedig az egyetemi szolgáltatásoknak a tehetséggondozásba való bevonásáról beszél. Különleges eseményként a konferencián egy gombnyomással elindítják azt az interaktív, közösségi honlapot, mely az SZTE Tehetségpont tagjainak „Facebookjaként” fog működni, vagyis a tehetségek egymással és a Tehetségponttal való kapcsolattartását hivatott elősegíteni. Emellett egy pályázati rendszeren keresztül a hallgatókat arany-, ezüst- és bronzfokozatú tagokká sorolják be, ami egy motivációs rendszert jelent majd, hiszen minden szinthez más kedvezménycsomag tartozik. Az ingyenes/kedvezményes színház- és sportbérletektől a banki tanácsadáson át az ingyenes JATE-klubbérletekig, külön Tehetségpont-könyvtárig számos lehetőséggel segítik a legkiválóbbakat, és sarkallják minél jobb eredmények elérésére. Szintén a konferencia keretében kerül sor az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadása az egyetemi tehetségek támogatójának. Figyelem! A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációs link:

www.uniosoktatas.hu/jelentkezes

. Regisztrációs határidő: 2011. október 4.

Részletes program:

9.30-tól - Regisztráció 10.00 -10.20 - Prof. Szendrő Péter, OTDT elnöke, a konferencia fővédnöke Megnyitó 10.25 -10.30 - Prof. Szabó Gábor, rektor Rektori köszöntő 10.30 -11.00 - Prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Elnöke Hogyan lehet a magyar felsőoktatás tehegséggondozása az alakulóban lévő európai tehetséggondozási hálózat része? 11.15 -11.25 - Asztalos Kata, SZTE ZMK hallgatója énekel 11.25 -11.45 - Prof. Badó Attila, Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, SZTE Tehetségpont vezetője A szegedi tehetséggondozás kihívásai Az SZTE Tehetségpont honlap, kiválósági lista hivatalos bemutatása Az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadása az egyetemi tehetségek támogatójának 11.50 -12.10 - Duncan McCallum, Deputy Academ A tehetséggondozás cambridge-i útja (angol nyelvű 12.10 -12.30 - Fonyó Attila, NEFMI Tudománypolitikai Főosztály, Stratégiai és Tervezési Osztály kijelölt osztályvezetője Felsőoktatási tehetséggondozóprogramok támogatási rendszere 12.30 -13.30 -Állófogadás 14.00 -14.20 - Dr. Bóka János, SZTE Állam- és Jogtudományi kar, kari TDT titkár Van-e élet harmincon túl? A Tudományos Diákköri Mozgalom a tömegképzés korában 13.40 -14.00 - Sófi József, Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója Civil szervezetek szerepe az egyetemi tehetséggondozásban 14.20 -14.40 - Dr. Görög Márta, TÁMOP 4.1.1 projektmenedzser, SZTE Alma Mater vezetője Tehetséggondozás és az egyetemi szolgáltatások szinergiája Zárszó: Prof. Badó Attila Projekt azonosító: TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0015 További felvilágosításért kérem forduljon Szarvas Kata koordinátorhoz (e-mail: tehetsegpont@rekt.u-szeged.hu, telefon: 06 62 544 696. 06 70 3771044) Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem, 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.