Egyetem

"Tiszta lappal" demonstráltak a hallgatók

"Tiszta lappal" demonstráltak a hallgatók

2011. május 17., kedd
"Tiszta lappal" demonstráltak a hallgatók
A Szegedi Hallgatói Mozgalom demonstrációra hívta az egyetemistákat "az SZTE hallgatóinak alapvető jogainak megóvása" érdekében a József Attila Tanulmányi és Információs Központ elé. A helyszínre mintegy hatvan hallgató érkezett. A megmozdulás oka az volt, hogy két hete szintén gyülekezéssel igyekeztek felhívni a figyelmet a hallgatói élet visszásságaira, de akkor az SZTE Sportközpont vezetője az SZTE Biztonsági Szolgálat munkatársaival kitiltatta a mintegy hatvan hallgatót a Hattyas sori sporttelepről - mondta el a demonstráció szónoka, Szabó Gergely Tamás. Hozzátette: a helyszínen jelen volt az egyetem főtitkára is, aki - bár egyetértett a hallgatók céljaival - engedély híján felszólította a demonstrálókat a terület elhagyására. A két héttel ezelőtti tüntetéssel a mozgalom a hallgatói szabadidős (nem kötelező tanrendi testnevelés kurzusok) sportbajnokságok megrendezése céljából szedett elfogadhatatlanul magas díjakra akarta ráirányítani a figyelmet, a Sportközpont és az Universitas Sport Club közötti átláthatatlan tranzakciókra, valamint a hallgatók szabad sportolási lehetőségeinek hiányára - sorolta Szabó Gergely Tamás. A két héttel ezelőtti sajtótájékoztató és demonstráció egy 20 perces labdás tömegsport-bemutatóval zárult volna, de mindezt betiltották. "Kérdésünkre, hogy miért is nem lehet a Sportközpontban sportolni, azt a feleletet kaptuk az eljáró illetékesektől, hogy itt nem lehet pattogtatni" - vette sorra az eseményeket a demonstráció vezetője, aki bemutatta azt a 15 cm átmérőjű gumilabdát is, amit akkor pattogtattak volna, hozzátéve, hogy egy ilyen játékszer "nyilván nagyon nagy kárt tud tenni a betonpályákban".

A passzusok nyelvén

"Az, hogy a sajtó munkatársait kitiltották az épületegyüttes területéről - bár nem túl demokratikus - ám jogszerű. Azonban azokat a hallgatókat is elzavarták, akik egy oktatási épületet rendeltetésszerűen akartak használni, ez viszont már felháborító és jogszerűtlen!" - szögezte le Szabó Gergely Tamás, és felolvasta a 2005. évi CXXXIX. törvényt, aminek értelmében a hallgatónak például jogában áll, hogy "javaslattal éljen, kérdést intézzen a felsőoktatási intézmény, illetve a kollégium vezetőihez, oktatóihoz, és arra legkésőbb a megkereséstől számított harminc napon belül érdemi választ kapjon", valamint szintén joga, hogy "igénybe vegye a felsőoktatási intézményben, illetve a kollégiumban rendelkezésre álló eszközöket, létesítményeket, szolgáltatásokat (könyvtár, laboratórium, számítástechnikai eszközök, sport- és szabadidő-létesítmények, egészségügyi tanácsadás stb.)"

"Hova tart...?"

Hova tart és hova jut a Szegedi Tudományegyetem, ha saját hallgatóit kitiltja az oktatási épületekből? A tisztázatlan elvi kérdéseken túl, milyen jogszabály rendelkezései alapján jártak el a Biztonsági Szolgálat munkatársai? Ezután, ha valaki többet hiányzik egy testnevelés órán az rögtön börtönbe kerül? - tette fel a kérdéseket a demonstráció vezetője. Végül a hallgatók a fejük fölé tartották a magukkal hozott üres lapokat, Szabó Gergely Tamás szerint ezzel arra ösztökélik az egyetem oktatóit és dolgozóit, hogy tiszta lappal indulhassanak előttük a hallgatók, és ne kerüljön sor több jogsértésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.