Egyetem

Megmarad a költségtérítéses képzés, de átalakul

Megmarad a költségtérítéses képzés, de átalakul

2011. március 31., csütörtök
Megmarad a költségtérítéses képzés, de átalakul

Az oktatási államtitkárság szándékai szerint megmarad a felsőoktatásban a költségtérítéses képzés, de újragondolják annak rendszerét; a tervek szerint az ilyen szakok indítását - az állami képzéshez hasonlóan - az államtitkárság szabályozni fogja.

Dux László

, felsőoktatási helyettes államtitkár egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a tervekről részleteket nem árult el és konkrét szakokat sem kívánt még megnevezni. Úgy fogalmazott: a költségtérítéses képzések rendszere valószínűleg fennmarad, de bizonyos területeken a jelenlegihez képest jelentősen emelkedhet a térítési költség. Olyan területeken, ahol a gazdaság, a társadalom számára fontos képzések történnek, ott a keretszámok növelésében gondolkodnak, és lesznek olyan területek, ahol plusz ösztöndíjakkal szeretnék ösztönözni és bátorítani a hallgatókat - jelezte előzetesen a helyettes államtitkár. A kiosztott háttéranyagban az szerepel: nem kívánják a költségtérítéses képzést megszüntetni, de annak rendszerét újragondolják. A hallgatói befizetéseket illetően az önköltséges rendszer irányába kell haladni - írták. Az eddigi rendszer szerint a költségtérítéses szakok indításáról, a felvehető hallgatók létszámáról az intézmények saját hatáskörben dönthettek. Döntésüket a hallgatók igényei, az aktuális divat és nem a gazdasági racionalitás befolyásolta, így több szakmában munkanélküliek képzése folyt. Az oktatási államtitkárság álláspontja szerint ez nem tisztességes az adófizetőkkel szemben, akiknek a pénzéből az állam elképesztő összegekkel egészíti ki a hallgatói befizetések és a képzés tényleges költségei közötti különbözetet. Az idegen nyelven folyó képzésekben ugyanakkor a hallgatók számát növelni kívánják. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a felsőoktatási törvény újabb változata néhány héten belül ismét társadalmi vitára kerül, s a javaslatot a parlament május végén, júniusban fogadhatja el. Várhatóan 2012 szeptemberében a legtöbb passzus életbe is léphet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.