Egyetem

Darwin-nap, avagy a tudományos gondolkodás origója

Darwin-nap, avagy a tudományos gondolkodás origója

2009. február 12., csütörtök
Darwin-nap, avagy a tudományos gondolkodás origója

Kettős jubileum kapcsán rendezhetik meg idén a Darwin-napot: 1809. február 12-én, tehát 200 éve született a modern evolúcióelmélet kidolgozója, Charles Robert Darwin, és 150 éve, 1859. november 24-én jelent meg főműve, A fajok eredete. A Darwin-napot azért is karolta fel a Szkeptikus Társaság, mert úgy vélik: sokáig nem volt olyan nemzetközi tradíció, amely méltóképpen megemlékezett volna a tudományos módszerről és az ennek segítségével felépített tudáshalmazról.

Az 1990-es évektől Angliában kezdtek

Darwin

születésnapján előadásokat, programsorozatokat szervezni - mondja

Újvári Edit

, az SZTE JGYPK Andragógiai és Művelődéstudományi Tanszék oktatója, a szegedi Darwin-nap egyik szervezője, aki hozzáteszi: Ezt az ünnepet nem csak Darwinnak szokás szentelni; már az angliai előadások összekapcsolódtak magának a tudományos gondolkodás sikerének ünneplésével, melynek egyik legfontosabb mérföldköve az evolúcióelmélet volt.

Györgyey János,

nap másik szervezője, a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) tudományos főmunkatársa elmondta: főként olyan kollégáit kérte meg előadás tartására, akik a biológiának olyan ágát művelik a SZBK-ban, amely szorosabban kapcsolódik az evolúció elméletéhez, hiszen a biológiának ma már nincsen olyan területe, amely ne az evolúciós szemléleten alapulna. Az érdeklődők hallhatnak majd egy az evolúciós rendszerbiológiával foglalkozó, SZBK-ban működő új csoport tagjaitól előadást, egy másik SZBK-kutató pedig az evolúciótagadás problémaköréről, a kreácionizmus, illetve az intelligens tervezettség teóriáknak a kritikájával fog foglalkozni. Mindkét szervező a Szkeptikus Társaság tagja, amely egy Budapest központú, a tudományos gondolkodást népszerűsítő szervezet. 2007-ben először ez a társaság vállalta fel, hogy Darwin-napot szervez Magyarországon.

Szegeden február 16-17., 24-25., és március 3-án lesznek programok,

közben pedig február 25-ig látogatható

a Somogyi-könyvtár ide vonatkozó kamarakiállítása

. Györgyey János egy rendhagyó egyetemi előadást fog tartani andragógia szakos hallgatóknak, akik a kultúrfilozófiai kurzus keretében ismerkedhetnek meg a darwini gondolat, az evolúcióelmélet általánosabb kérdéseivel. A Szkeptikus Társaság szervezésétől függetlenül a József Attila Tanulmányi és Információs Központban

Gallé László,

az Ökológiai Tanszék professzora fog majd egy nagyelőadást tartani a Szabadegyetemen - Szeged sorozat keretében. „A modern molekuláris biológiai eredmények egyik napról a másikra árnyalják azt a képet, amit az élővilág kialakulásáról alkotni tudunk. Ugyanakkor minden egyes árnyalás még jobban megerősíti azt az alapelvet, amit már Darwin is leírt a 19. század közepén, azt, hogy az élőlények egymást követő nemzedékeinek a változása egyrészt a szaporodás során létrejövő változékonyság, másrészt ennek továbböröklődése és az utódnemzedékek szelekciója által valósul meg" - magyarázza Györgyey János, és hozzáteszi: akik manapság kritizálják az evolúciós elméletet, azok véleménye szerint egy reménytelen utóvédharcot folytatnak.

Újvári Edit elmondta: a Darwin-napi előadások nem speciális biológiai, hanem ismeretterjesztő jellegűek, tehát az egyetemisták mellett várják a szegedi nagyközönséget is, az evolúciótan friss eredményeit is igyekeznek közérthetően megmagyarázni. Amit Darwin leírt, az nem egy kőbe vésett törvény, hanem tudományos, a kor színvonalának és eredményeinek megfelelő elmélet volt, amely azóta folyamatosan változik, bővül, javul, részletgazdagabb és pontosabb lesz - hangsúlyozta Györgyey János. Mint elmondta, Darwin alapgondolatai jók voltak, és a maga idejében pedig DNS-ről még nem is hallott. A 19. század közepére már rengeteg empirikus megfigyelés összegyűlt, Darwin nagysága abban rejlik, hogy ebből a hihetetlen mennyiségű adatból ő egyfajta fejlődési törvényszerűséget volt képes felismerni - teszi hozzá Újvári Edit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.