Körülölelték a Karolinát az iskolaalapító előtt tisztelegve

2017. június 14., szerda · Hozzászólok

karolina_elolanc006kf

Idén egyszerre lett 145 esztendős és 25 éves a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolája, a Karolina. A kettős jubileum keretében az intézményt alapító Oltványi Pálra úgy emlékeztek, hogy élőlánccal körülölelték az intézményt. Tovább »

Jubileumi koszorúzás a Bálint Sándor emléktáblánál + FOTÓK

2017. május 23., kedd · Hozzászólok

karolina_emlekezes_balintsandorra

Az idei tanév kettős jubileum a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő szegedi Karolina Iskola számára. 145 éve történt, hogy az első, Szegedre érkező nővérek megkezdték a tanítást a mai iskola elődjében, és 25 esztendeje annak, hogy a kommunizmus alatt államosított „Zárdába” visszatérhetett a rend, és megnyílt a mai Karolina – közölte portálunkkal Guba Katalin tanítónő, az ünnepély egyik szervezője. Tovább »

Félszáz – Számot vetett eddigi munkásságáról Dobóczky Zsolt + FOTÓK

2016. október 5., szerda · Hozzászólok

doboczki_zsolt_kiallitas_tik22_gs

Jubileumi tárlattal mutatkozik be a TIK-ben a tiszteletbeli hídépítő, Dobóczky Zsolt. A mérnök-tanár eleinte diaporámáival lett ismert fotósberkekben, az utóbbi időkben pedig nagyberuházásokat fotografált végig, például az M43-as Tisza-híd vagy épp az ELI születését. Tovább »

25 éve mondott igent Isten hívására Pelka Anna Mária nővér

2016. augusztus 13., szombat · Hozzászólok

BC5K2960

Valódi otthonának érzi az itt töltött tíz év után Szegedet Pelka Anna Mária szalvátor nővér, aki huszonöt éve tett a rendnél fogadalmat Lengyelországban. A jubileumot az újszegedi Kalkuttai Boldog Teréz templomban ünnepelte, és mint elmondta, csak hálát tud adni az elmúlt évekért minden nehézség ellenére, célja, hogy tovább fejlődjön lelkileg, és reméli, egyre többen hallják meg Isten hívását. Tovább »

A középkori és az újkori pálos rendekről értekeztek a Gál Ferenc Főiskolán + FOTÓK

2015. szeptember 25., péntek · Hozzászólok

palos_rendi_konferencia04_gs

Magyarországon jelenleg 24 férfi szerzetesrend, 47 női szerzetesrend, emellett 22 egyéb “megszentelt életet élő” társaság, társulás, csoport működik, amelyek a 2015-ös év során több országos, egyházmegyei és rendi, regionális szintű programmal, projekttel készülnek. 2015, amit Ferenc pápa a Megszentelt Élet Évének hirdetett, s amit hazánkban a Szerzetesek Évének is neveznek alkalmat adott arra, hogy a szegedi Gál Ferenc Főiskola nemzetközi konferenciának adjon otthont a pálos rendek történelmének áttekintéséről.
Tovább »

A szegediséget ünnepelték: Balogh Elemér a város díszpolgára + FOTÓK

2015. május 22., péntek · 8 hozzászólás

balogh_elemer02kf

„Mire Európa valóban ideért, Szeged már Európa volt” – fogalmazott Botka László a Szeged-napi díszközgyűlésen, ahol Balogh Elemér jogtörténész, korábbi alkotmánybíró vette át a díszpolgári címet, és átadták a Pro Urbe és a Szegedért Emlékérmeket is. Tovább »

434 éves a szegedi egyetem – egy kicsit elfelejtett születésnap

2015. május 12., kedd · 2 hozzászólás

bathory_istvan02_gs

Báthory István 1581. május 12-én adta ki a szegedi egyetem elődjének, a kolozsvári egyetemnek alapító oklevelét. A 434 évvel ezelőtt életre hívott, eredendően jezsuita, kétkarú egyetemet tekinti szellemi örökösének a mai Szegedi Tudományegyetem – az SZTE Szenátusa 2007-ben hozott döntése értelmében. Idén azonban nem emlékeztek meg az évfordulóról. Tovább »

A védőnői szolgálat centenáriumát ünneplik Szegeden + FOTÓK

2015. április 23., csütörtök · Hozzászólok

etszk_eloadasok10kf

Az egyik legszebb női hivatás múltja száz évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor alapították meg az országos anya- és csecsemővédő szervezetet, azóta létezik a védőnői szolgálat hazánkban. Az évfordulóra kétnapos programsorozattal készült a Preventív Egészségügyi Gondozási Tanszék. Tovább »

„Teremtett világom” – Tóth Péter jubileumi tárlata a Somogyiban + FOTÓK

2015. március 31., kedd · Hozzászólok

kiallitas02

„Alapvetően látványelvű a világom, a természet rejtett szépségét, összefüggéseit, törvényszerűségeit kutatom” – fogalmaz alkotásai kapcsán Tóth Péter képzőművész, akinek negyvenedik születésnapja alkalmából nyílt tárlata a Somogyi-könyvtárban. Tovább »

Tizedik születésnapját ünnepli az SZTE TIK

2014. december 4., csütörtök · Hozzászólok

2004. december 9-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A jubileumi 10. születésnap alkalmából számos programmal és nyereményjátékkal kedveskedik látogatóinak az SZTE TIK és a Klebelsberg Könyvár Igazgatósága. Tovább »

Megújította együttműködését a Szent Imre Szakkollégium és az SZTE + FOTÓK

2014. november 8., szombat · Hozzászólok

szent_imre_szakkollegium_alairas20_gs

Együttműködési megállapodást írt alá Szabó Gábor rektor, valamint Serfőző Levente egyetemi lelkész a Szent Imre Katolikus Egyetemi Szakkollégium újjáalapításának huszadik évfordulóján. Tovább »

Nógrádi Zoltán: Léptékváltás előtt állhat Mórahalom + FOTÓK

2014. szeptember 14., vasárnap · 20 hozzászólás

morahalom_25_mj 106

A gazdaság megerősítését nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának Nógrádi Zoltán Mórahalom várossá válásának jubileumi ünnepségén. A polgármester úgy látja, a település ki tudta használni az elmúlt 25 év lehetőségeit, és így léptékváltás előtt áll a „Homokhátság gyöngyszeme”. Tovább »

Tanévnyitó a Ságvárinál: “Legyenek büszkék arra, hogy ságvárisok!” + FOTÓK

2014. szeptember 1., hétfő · 42 hozzászólás

tanevnyito_sagvari02_gs

A Ságvári-gimnázium tanulói műsoros jubileumi évnyitóval köszöntötték a 2014/2015-ös tanévet. A hatvan évre visszatekintő iskola hétfői ünnepségén az egyetem részéről Homoki-Nagy Mária köszöntötte a diákokat a TIK-ben.
Tovább »

Szeged Pedagógus Életműdíjasait köszöntötték az 50 éves Gregor-iskolában + FOTÓK

2014. június 6., péntek · 2 hozzászólás

gregor_iskola_unnep60_gs

„Gyermeket nevelni, hitet és tudást adni, képességeket és készségeket fejleszteni” – foglalta össze Bikárdi Melinda, a fél évszázados jubileumát ünneplő Gregor-iskola vezetője az intézményben folyó munka lényegét. Az ünnepségen adták át a Pedagógus Életműdíjakat, melyet idén is hárman vehettek át. Tovább »

50 éves a szegedi Semmelweis Kollégium

2013. október 30., szerda · Hozzászólok

semmelweiskoll_005_vaFél évszázaddal ezelőtt a legmodernebb intézményként nyitotta meg kapuit a szegedi Semmelweis Kollégium. A jubileum alkalmából ünnepi ülésnek adott otthont az épület, és díjakat is átadtak.
Tovább »

Koncerttel szülinapozik a Molnár Dixieland Band + FOTÓK, VIDEÓK

2012. április 27., péntek · 3 hozzászólás

Megalakulásának ötvenéves jubileumára készül a Molnár Dixieland Band. Igaz, a formáció idén még „csak” 48 éves, de már most fennállásuk fél évszázados megünneplésére hangolnak. Április 27-én az IH-ban Szulák Andrea és Berki Tamás lesz a zenekar vendége.
Tovább »

Deák Bill Gyula: „A blues mindig lázadás!”

2009. május 4., hétfő · Hozzászólok

beakbillgyula14A szegedi majálison tartott nagy sikerű koncertet szombat este a Deák Bill Blues Band. A tavaly hatvanadik születésnapját ünneplő, mégis örökifjú blues-királlyal, Deák Bill Gyulával a fellépés előtt szegedi baráti társasága körében beszélgettünk többek között jeles jubileumáról, a kapott elismerésekről és a közönség szeretetéről. Tovább »

Darwin-nap, avagy a tudományos gondolkodás origója

2009. február 12., csütörtök · Hozzászólok

Kettős jubileum kapcsán rendezhetik meg idén a Darwin-napot: 1809. február 12-én, tehát 200 éve született a modern evolúcióelmélet kidolgozója, Charles Robert Darwin, és 150 éve, 1859. november 24-én jelent meg főműve, A fajok eredete. A Darwin-napot azért is karolta fel a Szkeptikus Társaság, mert úgy vélik: sokáig nem volt olyan nemzetközi tradíció, amely méltóképpen megemlékezett volna a tudományos módszerről és az ennek segítségével felépített tudáshalmazról. Tovább »

Egy iskola ötven éve

2008. november 14., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Ötvenéves jubileumát ünnepelte csütörtökön az újszegedi Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola. Az intézmény e napon kiállításokkal, emlékfal állításával (képünkön) és díszünnepséggel is megemlékezett évfordulójáról. Az iskola az évek során több névváltozáson ment keresztül, és ezek általában valamilyen reformot is jelentettek az intézmény életében – tudtuk meg Péterné Szabó Iréntől, a szakközépiskola igazgatójáról, akivel a jubileum mellett a képzésről is beszélgettünk. Tovább »

Az olvasásnak még mindig van jövője

2008. október 18., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Szeged kulturális teréből a színház után a Somogyi-könyvtár emelkedett ki azzal, hogy csütörtökön 125 éves fennállását ünnepelhette meg. Az esemény apropóján a nagy múltú intézmény igazgatónőjével, Palánkainé Sebők Zsuzsannával beszélgettünk évfordulóról, tervekről és a jövő generációról.
Tovább »

Juronics Tamás: „A színház nem szolgáltató egység”

2008. október 3., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Hosszú távon csatát veszíthet a színház, ha a jelenlegi aktív közönsége mellett nem sikerül megnyernie a fiatalokat is a színművészetnek – véli Juronics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, akivel trendekről és balettről is beszélgettünk. Tovább »

Szikora János: Új legendát teremtünk

2008. augusztus 16., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Ma a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán is bemutatkozik az új István, a király. A darabról, az újrarendezésről Szikora Jánost kérdeztük. A rendező pályája egyik legnagyobb kihívásának tekinti az István Dóm téri színrevitelét. Tovább »

Több mint társulat

2008. augusztus 15., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A 2008-as szabadtéri utolsó közönségtalálkozóját tartották tegnap a Reök-palotában az István, a király produkció rendezőjével, Szikora Jánossal, valamint a főszereplőkkel: az Istvánt alakító Feke Pállal, a Gizellát játszó Simon Boglárkával és a Koppány szerepét magára öltő Vadkerti Imrével. Tovább »