Egyetem

A koraszülés megelőzését kutatják az egyetemen

A koraszülés megelőzését kutatják az egyetemen

2009. február 17., kedd
A koraszülés megelőzését kutatják az egyetemen

A jövőben nemzetközi referencialaboratóriumként is működik a Szegedi Tudományegyetem izolált szervi laboratóriuma, mely a koraszülés megállításának gyógyszeres lehetőségeit kutatja. A kulcsfontosságú kutatóhely ugyanis 2009. február 17-től szerb farmakológusokat is fogadott, akik egy tréning keretében sajátíthatták el az ISOSYS izolált szervi rendszer használatát.

A Nisi Egyetem orvoskarának farmakológusai február 17-19. között vendégeskedtek az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének izolált szervi laboratóriumában. A készülékegyüttest gyártó Experimetria Kft. ugyanis - a sokéves közös kutatómunkának köszönhetően -

Gáspár Róbertet

, a laboratórium vezetőjét kérte fel a szerb gyógyszerészek képzésére. Az izolált szervi laboratórium a készülék fejlesztésének egyes lépéseiben is aktívan részt vett, és jelenleg is közös, a méhműködést még pontosabban mérő rendszer korszerűsítésén dolgozik együtt a céggel. Az intézet egyik fő kutatási területe a terhes méhizomzat korai fájástevékenységének leállítására szolgáló szerek és hatásmechanizmusok kutatása, amely lényegében a koraszülés megállításának jövőbeni gyógyszeres lehetőségeinek keresését jelenti. „Az ISOSYS rendszer egy olyan készülékegyüttes, amely magában foglalja az izomszövetek túléltetéséhez és összehúzódásaik mechanikai méréséhez szükséges eszköztárat, ugyanakkor egy modern szoftverháttérrel is rendelkezik, mely a mechanikai választ azonnal digitális jellé, görbékké alakítja. A görbék értékelését pedig egy komoly, világviszonylatban is kiemelkedő analizáló rendszer segíti. A szerb kollégák lényegében a készülék használatát tanulták meg bél- és érszöveten végzett kísérletek közben" - magyarázta Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet egyetemi docense.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.