Egészség

Számottevően több esetet látnak el a mentők a hőség miatt

Számottevően több esetet látnak el a mentők a hőség miatt

2023. július 13., csütörtök
Számottevően több esetet látnak el a mentők a hőség miatt

Vármegyénkben egy 10-15 százalékos emelkedést figyeltek meg az esetszámokat illetően a hét elején. Ennek fő oka a hőség. Emellett a front és a megnövekedett forgalom közrejátszott abban, hogy több balesethez kellett kiszállni a mentőknek.

Az emberek többségénél fejfájás, szédülés, enyhébb fokú kiszáradás volt tapasztalható. A stroke-os, vérnyomásos és szív-érrendszeri betegek erőteljesen megérezték a frontot. Kórházba kellett szállítani sok infarktus- és strokegyanús beteget. A melegben romló reakcióidő, és az ehhez társuló megnövekedett forgalom jó néhány balesetet eredményezett. A nyaralás végett utazók és a külföldi munkavállalók hazautazása volt a bedugulások fő oka.

Az elmúlt egy hétben vármegyei szinten 1395 esetet láttunk el, ebből Szegeden 643 esetben segítettünk. Éreztük és érezzük a hőség hatását, ennek a hétnek az elején jelentősebben, 10-15 százalékkal megemelkedett az esetszám az átlagos hétköznapokhoz képest"

– számolt be Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikáció munkatársa.

A mentőtisztek a mesterséges intelligenciát segítségül hívva pontosabban meg tudják állapítani a balesetek pontos helyszínét, így segítve a munkavégzés gyorsaságát. Kiemelte Hangai József, hogy ez egy segítség, de kiváltani nem tudja az emberi faktort. Továbbá felhasználják a mesterséges intelligenciát az újabb mentési pontok kialakításához. Ezeket a pontokat olyan helyeken telepítik, ahol nincs mentőállomás. A mentősök elmennek a legközelebbi mentőállomásra, ahol felveszik a szolgálati autót és onnan távoznak a mentési pontra, ahol egy 12 vagy 24 órás szolgálatot teljesítenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.