Egészség

Hálapénzmentes lett az újszegedi MÁV-rendelő

Hálapénzmentes lett az újszegedi MÁV-rendelő

2019. január 31., csütörtök
Hálapénzmentes lett az újszegedi MÁV-rendelő

Belső felmérés előzte meg az újszegedi MÁV-rendelő hálapénzmentessé nyilvánítását. A rendelő dolgozóinak közel 90 százaléka egyetértett abban, hogy nincs helye a hálapénznek az egészségügyi rendszerben.

- A munkatársaimmal közösen csináltunk egy kérdőíves felmérést arra vonatkozóan, hogy mit gondolnak az orvosaink a hálapénz intézményről, valamint arról, hogy mit szólnának ahhoz, ha beszüntetnénk. A kollégák közel 90 százaléka támogatta az ötletet, hogy hálapénzmentes rendelővé váljunk – mondta megkeresésünkre Berecz Zsuzsanna, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. szegedi orvosigazgatója. - Az orvosi kamara és a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségnek (MOBSZ) etikai kódexe előírja, hogy küzdjünk a hálapénz intézménye ellen. Ennek ellenére ez nem egy központi kezdeményezés volt, mi döntöttünk úgy, hogy új útra térünk – fogalmazott. Hozzátette: amellett, hogy kiírták a rendelőbe, hogy nem fogadnak el hálapénzt, folyamatosan kérik a betegeket, hogy legyenek partnerek ebben a kezdeményezésben. - A hálapénz intézménye alá-fölé rendelt viszonyt eredményez.

Szeretnénk, hogyha ehelyett egy partneri kapcsolat alakulna ki a betegek és az orvosok között. Nem azért gyógyítunk, hogy hálásak legyenek a betegek, hanem azért mert ez a hivatásunk.

Az elmúlt öt évben több mint kétszáz százalékkal nőttek nálunk a bérek, tehát álságos lenne azt mondani, hogy a megélhetéshez szükséges a hálapénz – zárta gondolatait. Nem egyedülálló ez fajta kezdeményezés Szegeden: az újszegedi MÁV-rendelő mellett, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ több osztályát, közöttük a sürgősségit és az intenzív osztályt is hálapénzmentessé nyilvánították.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.