Egészség

ÁNTSZ: az iskolás lányok több mint háromnegyede kérte a HPV-oltást

ÁNTSZ: az iskolás lányok több mint háromnegyede kérte a HPV-oltást

2015. október 5., hétfő
ÁNTSZ: az iskolás lányok több mint háromnegyede kérte a HPV-oltást

A leadott nyilatkozatok szerint a 7. osztályba járó lányok több mint háromnegyede kérte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.

A 44 ezer jogosult gyermek szülei közül csaknem 34 ezeré kérte a térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást, ami országos átlagban majdnem nyolcvan százalékot jelent - írták. Az oltásokat az érintettek az iskolai kampányoltások keretében kapják, az első védőoltásra októberben, a második vakcina beadására pedig 2016 áprilisában kerül sor. Az oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, legkésőbb október 5-éig az ország valamennyi iskolába eljut a vakcina, és megkezdődhet a védőoltás beadása. A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is megkaphatják, akik a kedvezményes oltási programokból kimaradtak, hiszen gyógyszertári forgalomban - térítés ellenében - többféle vakcina is hozzáférhető. Mivel az oltóanyag vényköteles, előzőleg fel kell keresni a háziorvost - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.