Egészség

Párizsi sertésszelet okozhatta a szegedi szalmonellát

Párizsi sertésszelet okozhatta a szegedi szalmonellát

2012. június 26., kedd
Párizsi sertésszelet okozhatta a szegedi szalmonellát

Nem kellett bezárni a konyhát, a hatóság nyomonkövetési vizsgálatot rendelt el

Feltételezhetően egy párizsi sertésszelet lehetett az okozója az idei nyár első szalmonella fertőzésének Csongrád megyében. Mint ismeretes, szülői bejelentés alapján rendelt el vizsgálatot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal Megyei Hatósága azon a konyhán, ahonnan a megbetegedést okozó ételek származtak.

Június 22-én, pénteken érkezett az a szülői panaszbejelentés a területileg illetékes népegészségügyi intézethez, amely szerint a szegedi Madách Imre Általános Iskola nyelvi táborában résztvevő gyerekek többen megbetegedtek és hasonló (magas lázzal, hányással, hasmenéssel együtt járó) tünetekkel rendelkeznek - tájékoztatta portálunkat a Csongrád Megyei Kormányhivatal közleményében. A megbetegedések száma a következő napokban is nőtt azok között a gyerekek között, akik a táborban voltak. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv mind a táborban, mind az ételt szállító domaszéki „A nagyi kifőzdéje” nevű konyhán a bejelentés napján ellenőrzést tartott. A megbetegedetteknél elvégzett laborvizsgálatok alapján hétfőtől a mai napig 6 főnél sikerült a Salmonella enteritidis-t kimutatni. Hasonló tüneteket észleltek az EKO Park magánbölcsődéjénél is hétfőn a délelőtti órákban. A vezető elmondása szerint a magánbölcsődébe is „A nagyi kifőzde” biztosította az ételt. Onnan nyolc gyermeket érintő megbetegedésről van információ. A tünetek hasonlóak, lázas állapot, hányás, hasmenés, elesettség. A kivizsgálás itt még folyamatban van. A NSZSZ kistérségi intézete és NÉBIH illetékes munkatársai hétfőn délelőtt a domaszéki főzőkonyhán közös ellenőrzést tartottak. A népegészségügy hatáskörébe tartozó jogszabályok alapján közegészségügyi hiányosságot nem tapasztaltak. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai sem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot: a hűtőtárolás megfelelő volt, az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok gyárilag csomagoltak és jelöltek voltak, származásukat számlákkal és szállítólevelekkel igazolták. A dolgozók érvényes egészségügyi könyvvel rendelkeztek. A múlt heti étlapok áttekintése után elrendelték az egységben található sertéshúsok és tojás nyomon követési vizsgálatát, és a származást igazoló dokumentumok vizsgálatát, mivel az ételfertőzés egyik okozója a gyanú szerint a június 18-án készült párizsi sertés szelet lehetett. Az akkor felhasznált alapanyagból a vizsgálatkor már nem volt mintavételre lehetőség, ezért rendelték el a nyomon követést. Ez azt jelenti, hogy a húst és a tojást beszállító cégnél is ellenőrzést fognak tartani. Ezen kívül szigorított fertőtlenítésre kötelezték az üzemeltetőt. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fertőző osztályjának főorvosa a mai napon jelentette a szegedi népegészségügyi intézetnek, hogy az elmúlt héten (szerdától) 7 gyermek került enterális tünetekkel felvételre: 2 fő Madách iskolai, 1 fő bölcsődés, 4 gyermek esetében még tájékozódnak a fertőzés okairól. A jelenleg 6 fő Salmonella enteritidis pozitív gyermeken kívül 13 fő Madách iskolai gyermeknek volt klinikai tünete. A „Pöttömőrző” családi napköziben 4 fő gyermeket gondoztak, mind a 4 fő beteg lett. Ők is a „Nagyi Kifőzde”- ből ettek. Felkerestük a

Nagyi kifőzdéjét

is, portálunknak azonban nem kívántak nyilatkozni az ügyről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.