Egészség

Ha elszívod, megszívod... – tények a dohányzásról

Ha elszívod, megszívod... – tények a dohányzásról

2011. augusztus 22., hétfő
Ha elszívod, megszívod... – tények a dohányzásról

Kimeríthetetlen vitatéma a dohányzás. Bár európai, sőt világszinten egyre több tudományos eredményre alapozott kampány igyekszik kihúzni emberek millióit a füst és a nikotin bűvköréből, azért még szívják, szívnak, bagósok és antibagósok egyaránt…

A dohányzás káros az egészségre – ez a tétel vitán felül áll – szögezi le

Forster Tamás

, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára. A cigaretta elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek kiváltásában játszik szerepet, valamint tüdőrákot okoz. A két klasszikus érv, hogy miért nyúlnak a dobozhoz a dohányosok, az a fogyás és az idegesség leküzdése. Kétségtelen, a dohányzástól valóban csökken az egyén testsúlya, ám ez igen drága módja a fogyásnak, nemcsak anyagilag, hanem azért is, mert az életével fizethet érte az illető. A cigaretta elszívása megnyugvást és örömet okoz – ezért is szoknak rá. Azok járnak viszont jól, akik az első száltól rosszul lesznek – ilyenek is vannak ugyanis. Ők egy életre rossz tapasztalatot szereznek, ami egyben „védelem” is a bagó ellen.

Még mindig nem elég drága az életünk

Az összmagyar lakosságnak jelenleg 30-35 százaléka – azaz mintegy egyharmada – dohányzik. Még elkeserítőbb statisztika, hogy ebből a fiatalok aránya 40-45 százalék! Ennek magyarázata egyszerű: nagyfiús, nagylányos dolog rágyújtani. Minél korábban kezdik, annál rosszabbak a leszokási esélyeik. Másik beszédes statisztika, hogy Magyarországon az első számú halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek (persze a dohányzás mellett ezek sokminden mástól is kialakulnak), második helyen a daganatok állnak. A magyar egészségügy egy évben 500 milliárd (!) forintot kénytelen fordítani a kifejezetten a dohányzás okozta betegségek gyógyítására. Összehasonlításul: a dohánytermékek eladásából összesen mintegy 250 milliárd forintnyi „haszna” (jövedéki adó stb.) van az államnak – sorolja a számokat Forster professzor. A politika azonban még mindig nem érdekelt abban, hogy erélyes lépéseket tegyen a dohányzás visszaszorítására, ugyanis körülbelül 4-5 év alatt érződne meg a nemdohányzó tábor növekedésének pozitív hatása. A döntéshozók nem érdekeltek még abban, hogy hosszú távon jobb legyen a helyzet – véli Forster Tamás.

Egyedül nem(igen) megy

Mi kell a leszokáshoz? A szakember sem tud mást mondani: nagy akaraterő. Akinek ez megvan, az meg tudja tenni. Sokszor egy komoly műtét bírja rá a dohányost, hogy miután megtapasztalta a saját bőrén, mit tett vele a cigaretta, végre lemondjon róla. De vannak, akiknek ez sem segít. Sajnos az is statisztika, hogy saját erőből a leszokni vágyók többsége nem jár sikerrel. Rendelkezésre áll azonban számos segédeszköz is. A sokat emlegetett nikotintapasz fokozatosan csökkenő dózisban juttatja a szervezetbe a nikotint. Az a gond, hogy sokak nem a nikotin miatt szívják a cigit, egyszerűen megszokás, a napi rutin, a társaságbeli rituálék része, kell az a kávé, a sör stb. mellé… Gyógyszert is vehetünk, mely szintén rásegít a leszokásra, ezek hátránya viszont, hogy igen drágák, több mint 20 ezer forint egy havi adag – tájékoztat a professzor. A segédeszközökkel a leszokni vágyók mintegy 30-40 százaléka képes letenni a cigisdobozt. Nagy szerepe van viszont a tanácsadásnak – emeli ki Forster Tamás. A tény, hogy valaki segít, folyamatosan érdeklődik, ellenőriz, sokat segíthet – mind telefonon, mind a tüdőgondozókban kérhetünk ilyen irányú segítséget, illetve Budapesten külön erre szakosodott tüdőgyógyászok is tevékenykednek már.

Bármikor leteheti!

Az a baj, hogy sokszor nem veszik figyelembe a veszélyt. Már csak akkor eszmélnek rá, amikor alig kapnak levegőt – a cigarettázás tipikus következményei a krónikus légúti betegségek. Bármikor abba lehet hagyni – hangsúlyozza a professzor. Ha már be is következett egészségkárosodás, még akkor is el lehet érni javulást! De minél később dobjuk el a cigarettát, annál kevesebb a remény… Ugyanakkor nem árt figyelni a testsúlyra, pontosabban arra, hogy a dohányzás kieső tevékenységét ne mértéktelen táplálkozással kompenzáljuk – ez vezet ugyanis testsúlyhullámzáshoz.

Akik ártatlanul szenvednek

Mindig előkerül a passzív dohányosok, azaz a dohányzók környezetében élők helyzete is. Főként zárt térben jelent nagyobb kockázatot egy bagóssal egy légtérben lenni. Ez sem játék, a statisztika szerint az infarktusos halálokok 10 százaléka a passzív dohányzásból ered – pedig ők nem cigiznek… Több helyen – így Szegeden is – betiltják a közforgalmú helyeken a dohányzást. A vendéglátó-ipari egységeknél az jelent gondot a korlátozásban, hogy a forgalom csökkenésétől félnek az üzemeltetők – valószínűleg alaptalanul, hiszen például Írországban betiltották már az éttermekben való dohányzást, mégsem mentek tönkre a vendéglátók. Viszont egy év alatt 20 százalékkal csökkent az infarktusban meghaltak száma…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.