Egészség

Újszülöttkori szűrőprogram indul magyar-román együttműködéssel

Újszülöttkori szűrőprogram indul magyar-román együttműködéssel

2011. május 2., hétfő
Újszülöttkori szűrőprogram indul magyar-román együttműködéssel

Uniós támogatással fejlesztik a ritka anyagcsere-betegségek újszülöttkori szűrését Aradon, Temesváron és Szegeden – közölte Túri Sándor, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának vezetője hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

Szegeden három éve végzik tizenegy magyarországi megye évente mintegy ötvenezer újszülöttjének szűrését huszonhat ritka anyagcsere-betegségre – mondta a professzor a programot bemutató sajtótájékoztatón. Az egyetlen csepp vérből a születést követő három napon belül elvégzett laboratóriumi vizsgálatnak köszönhetően kiszűrhető, hogy az újszülött szenved-e valamelyik ritka betegségben, az azonnal elkezdett kezelés és diéta eredményeként pedig a gyermek teljes értékű életet élhet. A két romániai és a magyarországi egyetem által elnyert mintegy kétmillió eurós támogatás révén Szegeden emelt szintű szűrőközpontot alakítanak ki, Temesváron fejlesztik a meglévő egységet, Aradon pedig egy újat alakítanak ki – közölte a szakember. A csongrádi megyeszékhelyen az esztendő végére a gyermekklinika mellett felépül egy 350 négyzetméteres laborépület, ahová új műszerek is kerülnek. Ebben folytatják a magyarországi újszülöttek szűrését, és néhány igen ritka betegség megerősítő vizsgálatait is itt végzik majd el a romániai páciensek számára – mondta az egyetemi tanár. 2011 őszén Aradon elindul a veleszületett pajzsmirigy elégtelenség, az újszülöttkori hipotireozis, valamint egy örökletes anyagcserezavar, a fenilketonuria szűrése. Más rendellenességek kivizsgálását Temesváron végzik el az Arad és Temes megyében születő gyermekek esetében - tette hozzá. A program részeként a két romániai megyében ezer-ezer gyermeket és felnőttet is megvizsgálnak, akik az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcsere-rendellenességre, a cisztás fibrózisra utaló tüneteket mutatnak, a megerősítő genetikai tesztre esetükben Szegeden kerül majd sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.