A bevándorlók rontják a német iskolák teljesítményét

2017. október 21., szombat · Hozzászólok

Rosszul teljesítenek a német iskolák, és ez a bevándorló-hátterű diákok növekvő arányára vezethető vissza – állítja egy országos felmérés eredményeiből született berlini kutatás. A magyar szakember szerint a migránsok állandósult lemaradása a többségi társadalmat is visszahúzza. Egyre többen gondolják Németországban, hogy a gyereküket magániskolába kell íratniuk ahhoz, hogy vigye valamire – mondta ennek kapcsán a Magyar Időknek Nógrádi György. Tovább »

Első alkalommal engedélyeztek örökbefogadást meleg házaspárnak Németországban

2017. október 10., kedd · Egy hozzászólás

Engedélyezte egy berlini meleg házaspárnak nevelt gyermekük örökbefogadását a bíróság, ez az első örökbefogadás azonos nemű házaspárok esetében Németországban a melegházasság bevezetése óta – közölte kedden a leszbikusok és melegek németországi szövetségének (LSVD) berlin-brandenburgi szervezete. Tovább »

Nógrádi: nehéz kormányalakítás vár Merkelre

2017. szeptember 28., csütörtök · Egy hozzászólás

Nehéz kormányalakítás vár Angela Merkelre német kancellárra, mert pozíciója meggyengült, a potenciális koalíciós partnerek programja pedig számos ponton üti egymást – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Tovább »

Magyar Idők: nem térülhet meg a migránsok “ára”

2017. szeptember 26., kedd · 4 hozzászólás

Miközben a balliberális sajtó és az ellenzék egy része két éve kitartóan támadja a magyar kormány migrációs politikáját, s előszeretettel állítja szembe vele a német Willkommenskulturt, ritkán esik szó arról, hogy a berlini politika ára tízezermilliárdokban mérhető – írja a Magyar Idők. Tovább »

Merkel pártszövetsége kapta a legtöbb szavazatot (FRISSÍTVE)

2017. szeptember 24., vasárnap · Egy hozzászólás

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, de támogatottsága nagymértékben csökkent, és a koalíciós társé, a szociáldemokrata párté (SPD) történelmi mélypontra süllyedt, a Bundestag harmadik számú ereje pedig az újonc AfD – mutatták ki az urnazárás utáni első eredménybecslések. Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Merkel győzelméhez. Tovább »

Merkel kemény fellépést ígér az erőszakoskodó migránsokkal szemben

2017. szeptember 14., csütörtök · Egy hozzászólás

Kemény fellépést ígért Angela Merkel német kancellár a nőkkel erőszakoskodó bevándorlókkal szemben szerdán egy választási gyűlésen a bajorországi Rosenheimben, amelynek térségében a hatóságok szerint a napokban egy elutasított menedékkérő megtámadt egy nőt. Tovább »

Megölt és megerőszakolt egy diáklányt Freiburgban egy migráns

2017. szeptember 11., hétfő · 3 hozzászólás

Egy afgán migráns beismerte a Freiburgban tartott tárgyaláson, hogy megerőszakolt és meggyilkolt egy 19 éves orvostanhallgató lányt. Az jutott eszembe: gyerünk, tedd meg – mondta a bíróságon. Tovább »

Német belügyminiszter: egységesíteni kell a menedékkérők ellátását

2017. szeptember 10., vasárnap · Hozzászólok

Egy új, egységes európai uniós menekültügyi rendszer részeként ki kell egyenlíteni a tagállamok közötti különbségeket a menedékkérők ellátásában, mert az EU-s összevetésben magas németországi támogatások hozzájárulnak a menedékkérőket az országba vonzó “szívóhatáshoz” – mondta a német belügyminiszter egy hétvégi lapinterjúban. Tovább »

Seehofer: továbbra is korlátozni kell a családegyesítési jogot

2017. szeptember 6., szerda · Hozzászólok

Az oltalmazottak családegyesítési jogát továbbra is korlátozni kell Németországban, és erre garanciát kell vállalniuk a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő pártoknak – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a bajor jobbközép CSU elnöke egy szerdai lapinterjúban. Tovább »

Gulyás Gergely: az uniós tagság az ország alapvető érdeke

2017. augusztus 30., szerda · 3 hozzászólás

Az európai uniós tagság az ország alapvető érdeke, és nem az uniós támogatások miatt – hangsúlyozta a budapesti német nagykövetségen tartott kedd esti pódiumbeszélgetésen Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, aki Stephan Löwensteinnel, a konzervatív német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) magyarországi és ausztriai politikai tudósítójával, valamint Szabados Krisztiánnal, a Political Capital politikai elemző intézet igazgatójával folytatott vitát a magyar-német kapcsolatokról, továbbá az EU jelenéről és jövőjéről.

A moderátor, Prőhle Gergely, volt német nagykövet, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a beszélgetés elején a közelgő németországi, illetve magyarországi választásokra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a politikai helyzet egyre feszültebbé válik, a kampány idején nem szabad leegyszerűsíteni a kommunikációt, mert az – mint fogalmazott – nem csak a tartalomnak árt, hanem a kétoldalú viszonynak is. A kérdéskör kapcsán Gulyás Gergely a legfontosabbnak azt nevezte, hogy jobban meg kellene érteni egymás belpolitikáját. Ezzel összefüggésben arra a különbségre utalt, hogy míg a német politikára a kompromisszumkeresés jellemző, a magyar politika sokkal inkább konfliktusos.

Szabados Krisztián ezzel szemben úgy értékelt, hogy a politikai kommunikáció az érzelmeket manipulálja, szavai szerint az győz, aki “hangosabban kiabál”. Stepan Löwenstein azt emelte ki, hogy az újságírónak minden körülmények között informálni, tájékoztatni kell. Olyan kihívásról beszélt, amelyet vállalni kell.

A német-magyar viszonnyal kapcsolatban Gulyás Gergely utalt arra, hogy Európa jövőjével, egyebek között a menekültpolitikával, a kvótákkal kapcsolatban vannak ugyan viták, a kétoldalú kapcsolatokat azonban a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemzi. Felhívta a figyelmet arra, hogy Németország és a visegrádi csoport közötti gazdasági együttműködés nagysága felülmúlja a német-francia gazdasági együttműködés volumenét. A német vezető szereppel – mint hangsúlyozta – Európa jár a legjobban.

Szabados Krisztián szerint Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bajorországi, a bajor CSU elnökénél, Horst Seehofernél tett látogatásával beavatkozott a német belpolitikába. Gulyás Gergely ezzel nem értett egyet, mint hangsúlyozta: “a CDU/CSU a szövetségesünk, más szövetségesünk nem is lehet”.

A beszélgetésen szó esett a migrációról, illetve a menekültválságról, ennek kapcsán a 2015 szeptember elején történtekről, amikor Németország befogadta a Magyarország felől érkezett menekülteket. Egy újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely nem értett egyet Angela Merkel kancellárnak egy hétvégi német lapban megjelent kijelentésével, amely szerint ezeket az embereket Magyarországon “megtévesztették” volna.

A menekültettek kapcsolatos akkori magyar döntéseket helyesnek nevezte a vita többi résztvevője is, Szabados Krisztián szerint a magyar kormány politikája jogszerű volt, ugyanakkor kifogásolta, hogy a politikai kommunikáció “a gyűlöletre épült”.

Európa jövőjét illetően – újságírói kérdésekre – szó esett a többsebességes, illetve “mag-Európával” kapcsolatos felvetésekről, amelyeket az Országgyűlés alelnöke felületesnek nevezett, és úgy értékelte, hogy Európa jövőjét “a megerősített együttműködések” jelenthetik.

A német kancellárnak azzal a keddi berlini kijelentésével kapcsolatban, hogy Európa nem teljesítette házi feladatait, az MTI kérdésére Stephan Löwenstein hatalmas feladatokról beszélt. Ezek közül is kiemelte a szubszidiaritás erősítésének szükségességét, továbbá annak tudatosítását, hogy Európa nemcsak gazdasági, hanem értékközösség is.

A pódiumbeszélgetés keretében mutatták be Volkmar Wenzelt, Németország új budapesti nagykövetét.

Fiatal Youtube-bloggerek interjúvolták a német kancellárt

2017. augusztus 16., szerda · Hozzászólok

Négy fiatal Youtube-blogger kapott szerdán arra lehetőséget, hogy Angela Merkel német kancellárt kérdezze egy a videómegosztó portálon élőben közvetített interjúban. A beszélgetés témái között szerepelt az oktatás, a társadalmi igazságosság, az autóipar és az Air Berlin légitársaság jövője, valamint olyan nemzetközi problémák, mint Németország és Törökország viszonya vagy az Egyesült Államok és Észak-Korea konfliktusa. Tovább »

Merkel még nem akar azon gondolkodni, kivel lépne koalícióra

2017. augusztus 14., hétfő · Hozzászólok

Angela Merkel német kancellár a kampány alatt még nem akar azon gondolkodni, kivel lépne koalícióra a szeptember 24-ei szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után. A német kormányfő a Phoenix közszolgálati televízió és a Deutschlandfunk közszolgálati rádiócsatorna közös politikai fórumán kijelentette, egyelőre mindenki saját magáért küzd. Tovább »

Martin Schulz: kancellár leszek!

2017. augusztus 13., vasárnap · 2 hozzászólás

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje szerint jó esélye van rá, hogy ő legyen a következő német kormányfő. Schulz a ZDF országos köztelevíziónak adott interjúban azt mondta, még semmi sem dőlt el, minden lehetséges, megéri kampányolni az utolsó pillanatig. Tovább »

Kiszelly: Merkel továbbra is ellenőrzött, ütemezett bevándorlást akar

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

Angela Merkel német kancellár továbbra is ellenőrzött, ütemezett bevándorlást szeretne az ellenőrzés nélküli, tömeges bevándorlás helyett, csak tudja, hogy most nem lenne népszerű ezzel – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Tovább »

Októberben tartják az előrehozott választásokat Alsó-Szászországban

2017. augusztus 7., hétfő · Hozzászólok

Október 15-én tartják az előrehozott tartományi parlamenti (Landtag-) választásokat Alsó-Szászországban – jelentette be Stephan Weil tartományi miniszterelnök hétfőn Hannoverben, miután megbeszélést folytatott a többi parlamenti párt és frakció képviselőivel. Tovább »

Illegális bevándorlás – Németország visszaküldené a kisgyerekes családokat is Olaszországba

2017. augusztus 4., péntek · 3 hozzászólás

Sajtóhírek szerint Németország ismét visszaküldené azokat a kisgyerekes menekültcsaládokat Olaszországba, akik ott léptek be az Európai Unió területére. Korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése alapján csak a 16 évnél idősebb gyerekkel érkezőket küldték vissza, egy német lap információi szerint viszont nyár elején változtatott ezen a gyakorlaton a német kormány. Tovább »

Német-török viszály – Szakértő: régóta éleződnek a feszültségek a két ország között

2017. július 23., vasárnap · Hozzászólok

Régóta éleződik a feszültség Németország és Törökország között, egyebek mellett, mert a német parlament tavaly népirtásnak minősítette az örmények elleni mészárlást, illetve a törökök nem engedélyezték német képviselőknek bizonyos támaszpontok meglátogatását – mondta Menyes Roland, az Antall József Tudásközpont kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap. Tovább »

Egy kutatás szerint elfogultan tudósított a német “fősodratú sajtó” a menekültválságról

2017. július 20., csütörtök · Hozzászólok

Elfogultan tudósított az úgynevezett fősodratú sajtó Németországban a menekültválságról és hozzájárult a társadalom megosztottságához – mutatta ki egy tudományos kutatás, amelyről a Die Zeit című liberális hetilap számolt be előzetesen csütörtöki számában. Tovább »

Martin Schulz: meg kell teremteni az “európai egyesült demokráciák politikai unióját”

2017. július 16., vasárnap · 10 hozzászólás

Az EU továbbfejlesztésével meg kell teremteni az “európai egyesült demokráciák politikai unióját” – hangoztatta vasárnap Berlinben Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje. Tovább »

Szijjártó: a német szociáldemokraták vezetőjének saját pártjával kellene foglalkoznia

2017. június 25., vasárnap · Egy hozzászólás

Martin Schulznak, a német szociáldemokraták (SPD) vezetőjének mindig mindenről a magyar miniszterelnök jut eszébe, pedig inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia, miután az SPD három tartományi választáson is vereséget szenvedett – reagált Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter vasárnap az MTI-nek Martin Schulz magyar vonatkozású megszólalására. Tovább »

Németországban elmaradt a távozó menedékkérők számának várt növekedése

2017. június 4., vasárnap · Hozzászólok

Németországban a kormány által várt növekedés helyett stagnál a hazatoloncolt elutasított menedékkérők száma, az önként távozóké pedig csökkenő tendenciát mutat – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi lap kormányzati adatokra hivatkozva. Tovább »

Következő oldal »