Hírzóna

Veszélyben az emberiség egyik legkedveltebb mindennapos szertartása (Videó)

Veszélyben az emberiség egyik legkedveltebb mindennapos szertartása (Videó)

Rövid idő alatt gyökeresen megváltoztak a kávézási szokások. A történelmi átalakulás nyertesei a kereskedők, vesztesei a kávézók.

2024. március 12., kedd
Veszélyben az emberiség egyik legkedveltebb mindennapos szertartása (Videó)

Egy új európai uniós jogszabály miatt lehet, hogy jövőre le kell mondanunk a nap beindítójáról. Veszélyben a kávé.

 

Az új uniós szabályozás veszélyeztetheti a németországi kávészállítást, miután a kávébab ára valószínűleg jelentősen emelkedni fog – figyelmeztet a Német Kávészövetség, megjegyezve, hogy Németország „kínálathiánnyal nézhet szembe”.

A probléma a jövő év elején hatályba lépő uniós rendeletből fakad. A dokumentum szerint a cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy termelési folyamataik nem jártak erdőirtással vagy erdők károsításával. Ez vonatkozik az olyan alapanyagokra is, mint a kakaó vagy a kávébab, valamint bizonyos feldolgozott termékekre is, például a csokoládéra.

Az Európai Bizottság ugyanakkor azt állítja, hogy ez a szabályozás nem vezet az élelmiszerárak növekedéséhez.

Holger Preibisch, a Német Kávészövetség ügyvezető igazgatója sürgeti a rendelet elfogadásának elhalasztását, különben világszerte több millió kávétermelő kerül veszélybe.

Jelenleg a gazdálkodók mindössze 20 százaléka felel meg az összes követelménynek

 – mondja Preibisch.

A nagy kávégyártók, például az Alois Dallmayr is kritikusan fogadják az új uniós szabályozást. Johannes Dengler, a cég igazgatósági tagja a termelőkre nehezedő groteszk adminisztrációs teherről beszél.

Németország továbbra is a világ második legnagyobb kávéimportőre az USA után, a Német Szövetségi Köztársaság évente 1,1 millió tonna kávét importál. A Németországba importált kávébab nagy része Brazíliából (30%) és Vietnamból (20%) származik. Nem ez az első szabály, ami miatt aggódnak a gazdák, hiszen egész Európa-szerte tüntetések zajlanak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.