A tavalyi volt sorban a harmadik év, amikor megdőlt a globális melegrekord

2017. augusztus 11., péntek · Hozzászólok

A tavalyi év volt a legforróbb a rendszeres mérések kezdete óta, valamint sorban a harmadik, amikor megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja – erősítette meg egy átfogó, részletes nemzetközi jelentés, amelyet az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS) tett közzé portálján csütörtökön. Tovább »

Összefogással az élhető jövőért – Készül Csongrád Megye Klímastratégiája

2017. június 16., péntek · 9 hozzászólás

szechenyi_2020_kohezios_alap

klimastrategia_konferencia014kf

A század végére a nyári középhőmérséklet 4-5 Celsius fokkal is növekedhet és a csapadékmennyiség tovább fog csökkenni Csongrád megyében, ezért is sürgető, hogy a klímaváltozás gazdasági és társadalompolitikai kihívásaira válaszokat tudjunk adni – hangzott el a Csongrád Megye Klímastratégiájának készítéséhez kapcsolódó szakmai nyitókonferencián Mórahalmon. Tovább »

A növények is stresszelnek

2016. szeptember 3., szombat · Hozzászólok

krumpli_burgonya_mezogazdasag

A szárazság a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye, amely károsan hat a növénytermesztésre is. A növénynemesítők kiemelt célja ezért olyan fajták létrehozása, amelyek képesek elviselni a meleg, csapadékmentes időjárást is. Egy fiatal magyar kutató szárazság okozta stressz tűrési kísérlete megoldást nyújthat a termelők számára, mivel 3 burgonyafajta esetében is kiemelkedő stressz toleranciát igazolt.
Tovább »

A globális felmelegedés miatt számtalan város alkalmatlanná válhat olimpia rendezésére

2016. augusztus 12., péntek · Hozzászólok

A globális felmelegedés miatt az északi félteke legtöbb városa alkalmatlanná válhat arra 2085-re, hogy nyári olimpia házigazdája legyen, köztük van Isztambul, Madrid, Róma, Párizs és Budapest, amelyek pályáztak vagy pályáznak a 2020-as vagy a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére, vagy Tokió a 2020-as játékok helyszíne – állapították meg amerikai tudósok. Tovább »

Az egész Földnek össze kell fogni a globális felmelegedés ellen

2016. április 26., kedd · Egy hozzászólás

The_Earth_seen_from_Apollo_17

Baranyai Gábor miniszteri biztos beszélt Szegeden a párizsi klímamegállapodás jelentőségéről a Föld Napja alkalmából. Az utóbbi kétszáz évben közel egy fokot emelkedett a bolygó átlaghőmérséklete, ha a folyamatot nem állítjuk meg, az milliárdok életét befolyásolhatja negatívan. Tovább »

Zöld revolúció – Lesz-e Szeged green city?

2015. október 10., szombat · Egy hozzászólás

park_pad_termeszetA lakosság több mint 80 százaléka érzi az éghajlatváltozás hatásait, s aggódik a klímaváltozás következményei miatt – derült ki az Energiaklub augusztusi felméréséből. A lakosság fele konkrét intézkedéseket vár el települése önkormányzatától, többségük pedig személyesen is kivenné részét a helyi klímaprogramból. Hogy melyen módszerekkel járulhat hozzá a városvezetés a zöld infrastruktúra tervezéshez, arról a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén értekeztek.
Tovább »

Szemétből energia – jól működik a fél éve átadott biogázerőmű

2015. szeptember 30., szerda · Egy hozzászólás

biogaz22kf

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen üzembe helyezett biogázerőmű, mely a jelenlegi adatok szerint a tervezettnél több áramot termel hulladékból. Makrai László arról tájékoztatott, hogy 15 év alatt több mint 30 millió köbméter metán légkörbe jutását akadályozhatja meg az erőmű. Tovább »

Szakértő: a század végére öt fokot is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet

2015. július 24., péntek · Hozzászólok

hoseg01kf

Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, az évszázad végére akár 5 Celsius-fokkal is megnőhet a globális átlaghőmérséklet – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
Tovább »

A klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett Áder János Szegeden + FOTÓK

2015. március 31., kedd · 28 hozzászólás

ader_janos_szegeden07_gs

Az 1997-ben aláírt Kiotói Egyezmény óta nem hogy csökkent, de harminc százalékkal nőtt az országok károsanyag-kibocsátása – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetemen Áder János. A köztársasági elnök szerint az Arab Tavasztól a szíriai polgárháborúig több világpolitikai esemény kiváltója volt a klímaváltozás, melynek rendezésére évente kellene akkora összeget költeni világszerte, mint amekkorát a fegyverkezésre fordítunk. Tovább »

Konok vikingek és a Dickens-mesék fehér karácsonya

2014. december 27., szombat · 5 hozzászólás

havazas_mti_vgy

Minden karácsonyi történet hóesésben játszódik, így mi is sóvárgunk a havas szentesték után. Átlagosan azonban jó, ha háromból egy karácsonyunk fehér, ami a globális felmelegedés hatásai miatt még ritkább lesz majd. Egyes teóriák szerint a legutolsó jégkorszak sem ért véget, egy enyhébb időszakát éljük csupán – szegedi éghajlattörténésszel beszélgettünk erről. Tovább »

Klímapolitika – jövőképek és cselekvési tervek

2014. április 24., csütörtök · 2 hozzászólás

DSC08401

A klímaváltozás hatásait már nem lehet elkerülni – hangzott el az Informatóriumban rendezett konferencián, amelyen a klímaváltozás elleni küzdelem jövőképét is felvázolták a szakemberek. Tovább »

Egyre hosszabb az északi-sarkvidéki olvadási szezon és az óceán is gyorsan melegszik

2014. április 18., péntek · Hozzászólok

jeghegy

Évtizedenként több nappal növekszik az északi-sarkvidéki tengeri jég olvadási szezonja, aminek következtében a Jeges-tenger több hőt nyel el, növelve a nyári jégolvadás mértékét – derült ki az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC), valamint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek új tanulmányából.
Tovább »

Takarékoskodásra intenek a kimerülő készletek és a felmelegedés

2011. szeptember 19., hétfő · 7 hozzászólás

szte_szabadegy_energia_itb (7) Kioto, Koppenhága, klímakonferenciák, megoldások nélkül – a megújuló és nem megújuló energiafelhasználás közötti vitát akár lerágott csontnak is nevezhetnénk, ha nem válna egyre forróbbá alattunk a talaj. Útjára indult szeptember 16-án az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK) által szervezett Energia Szabadegyetem című előadássorozat, melynek keretében neves szakemberek tartanak előadásokat sokakat érintő és érdeklő kérdésekről.
Tovább »

Új kereskedelmi útvonalakat nyit meg a sarkvidéki jégolvadás

2011. augusztus 4., csütörtök · Egy hozzászólás

Az idei nyáron rekord közeli értékeket elérő Északi-sarki jégolvadás új stratégiai útvonalakkal bővíti és jelentősen megkönnyíti az Ázsiából nyugatra tartó északi kereskedelmi útvonalakon való közlekedést – jelentette be az orosz klímakutató hivatal.
Tovább »

Globális felmelegedés elleni kampányt indított az SZTE TIK

2011. május 23., hétfő · Egy hozzászólás

Te is segíthetsz!

stop_global_warming_big3 Globális felmelegedés elleni kampányt indított az SZTE TIK, a következő hetekben az érdeklődők hat témakörben kaphatnak a mindennapi életben alkalmazható tippeket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez; a június végéig tartó akció során lesz zöld filmklub, s újra indulnak kazántúrák.
Tovább »

Rekordmértékben olvadt tavaly Grönland jege

2011. január 25., kedd · Hozzászólok

Rekordmértékben olvadt 2010-ben a grönlandi jégtakaró – mutatták ki kutatók. A modellbecslések szerint a hatalmas jégtömegből tavaly mintegy 530 milliárd tonna olvadt el, ami közel kétszerese az 1958 és 2009, illetve az 1979 és 2009 közötti átlagnak (274, illetve 285 milliárd tonna), és meghaladja az eddigi 2007-es rekordot is.
Tovább »

Két nappal korábban kelt fel a nap Grönlandon

2011. január 13., csütörtök · Hozzászólok

A sarkkörökön túl, ahol a nappal és az éjszaka akár fél évig is eltarthat, egészen átértelmeződik a napfelkelte fogalma: a grönlandi rádió (KNR) szerint a nyugat-grönlandi Ilulissatban már kedden (1.11) 12:56-kor felkelt a nap, pedig alapesetben először január 13-án kellett volna előbukkannia a sarki éjt követően.
Tovább »

Hőrekord: 2005 és 2010 vitte a prímet

2011. január 13., csütörtök · Hozzászólok

Az éghajlati adatok amerikai központjának (NCDC) szerdai közleménye szerint 2005-tel együtt 2010 tartja az eddigi globális hőmérsékleti rekordot. Az amerikai meteorológusok szerint a tavalyi átlaghőmérséklet 0,62 Celsius fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál. “Az utóbbi évben mért melegedés megerősíteni látszik azt az elképzelést, hogy valóban klímaváltozás közepette élünk” – közölte David Easterling, az NCDC vezető kutatója. “Az eddig mért tíz legmelegebb évből kilencet 2000 óta mértek” – magyarázta a kutató, hozzátéve, hogy az egyedüli kivétel 1998 volt, amely az 1880 óta jegyzett adatok szerint a harmadik a “forró” esztendők rangsorában.
Tovább »

A változékony időjárás nyomában + VIDEÓ

2010. december 18., szombat · Hozzászólok

Az utóbbi években egyre feltűnőbb, milyen jelentős eltérések vannak térségünk éghajlati jellemzői és a mindennapok időjárása között: például a tél már nem olyan hideg, mint régen volt. Ennek fő oka a globális felmelegedés, ami miatt akár 15-20 fokos különbségek is adódhatnak a hőmérsékletben egyik napról a másikra – ismertette tapasztalatait a Telin TV-ben Makra László, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi tanszékének docense. Tovább »

Zöld aszály

2010. február 14., vasárnap · 2 hozzászólás

“A Magyarországra prognosztizált aszály és szárazság lehetősége sokkal kevésbé ismert, mint – mondjuk – a jegesmedvéket fenyegető változások!”

Tovább »

Klímanap Szegeden: Visszatérünk a rossz útra?

2008. december 2., kedd · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A pénzügyi-gazdasági világválság nem kezelhető és orvosolható önmagában, mindez egy nagyobb problémaegyüttes része, ezért ha 2010-től vissza is állhat a fogyasztás a korábbi szintre, az önmagában még nem oldja meg a gondokat. Amennyiben nem sikerül megfelelő választ találni a klímaváltozás okozta kihívásokra, tudományos kutatások szerint akár már 2025-től évi 5-20 százalékkal zuhanhat a globális GDP. Mindez a Védegylet által szervezett szegedi klímanapon hangzott el kedden, ahol szakemberek azt is kifejtették: a civileknek, a helyi és kisközösségeknek kell felhívniuk a figyelmet a fenyegető ökológiai katasztrófára. Tovább »

Szeged: zöld szigetek a betonrengetegben

2008. július 23., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A felmelegedés általános jelensége után, melyről nemrég írtunk összefoglalót, most Szegedre koncentrálunk. Nagyvárosok bel- és külterülete között mértek már 7, sőt nyugodt időjárási körülmények között 12 °C különbségeket is az esti órákban. A megoldást a zöldterületek jelenthetik: akár egy fasor is képes bizonyos körülmények között 2-4 fokos különbséget előidézni a lokális klímában – tudjuk meg Unger Jánostól, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék vezetőjétől. Tovább »

Klímaváltozás – környezettudatos nevelés a megoldás

2008. július 12., szombat · Hozzászólok

Fotók, fotóillusztráció: Gémes Sándor

A mögöttünk álló hetet országszerte az elviselhetetlen hőség és a jégesővel tarkított tomboló vihar kettőssége jellemezte, aztán borúra derű: időjárásunk a hétköznapi ember számára kiszámíthatatlan szélsőségekkel lep meg minket nap mint nap. Globális klímaváltozás, felmelegedés – néhány évvel ezelőtt még alig éreztük ezeknek a szavaknak a tényleges súlyát, jóllehet a kutatók már akkor is figyelmeztettek a veszélyekre. A jelenségről Makra Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi docensével beszélgettünk. Tovább »