Tállai: a második adókonzultáció fókuszban, az e-számla és az új adóeljárási törvény

2017. augusztus 27., vasárnap · Hozzászólok

Az idén ősszel tartja az adóhivatal a második adókonzultációt, amelyen több fontos témakört vitat meg az adószakma; az idei év két kiemelt témája a már tesztelhető e-számla, és az öt hónap múlva hatályba lépő új adóeljárási törvény lesz – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. Tovább »

Októbertől a NAV rálát az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegére is

2017. július 4., kedd · 9 hozzászólás

Szeptember 30-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rálát az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegére is, októbertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet információ a magyar számlatulajdonosokról a NAV-hoz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel. Tovább »

Tállai: szerdán még le lehet adni az 1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat

2017. május 10., szerda · Hozzászólok

Az idén május 22-éig lehet dönteni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról. Mintegy 660 ezer magánszemély szerdán még leadhatja rendelkező nyilatkozatait a munkáltatójának is – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. Tovább »

Az szja bevallók száma és a bevallott jövedelem is emelkedett

2016. október 20., csütörtök · Hozzászólok

A 2015-ös adóévről 4,625 millió magánszemély adott be személyijövedelemadó-bevallást, 50 ezerrel több, mint az előző évről. Az összevont jövedelmek összege 6,7 százalékkal, 10 064,6 milliárd forintra, a munkaviszonyból származó bérjövedelmek 6,8 százalékkal, 9250,3 milliárd forintra emelkedtek – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyijövedelemadó-bevallásokról szerdán, az adóhatóság honlapján közzétett adataiból. Tovább »

Módosította az adótitkokra vonatkozó szabályozást a parlament

2016. október 11., kedd · Hozzászólok

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban az adózó és a támogatott megnevezését, továbbá a tranzakciók összegét is adótitoknak minősítette az adókedvezmények, jóváírások, a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások, illetve a törvényileg kedvezményezett célok esetében. Tovább »

Kivételes eljárásban módosíthatják az adózás rendjéről szóló törvényt

2016. október 11., kedd · Egy hozzászólás

Az Országgyűlés ma kivételes eljárásban módosíthatja az adózás rendjéről szóló törvényt, majd változtathatnak egy korábban már elfogadott, de az államfő által megfontolásra visszaküldött javaslatot, továbbá szavazhatnak az Állami Számvevőszék és az ombudsman tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókról. Tovább »

NGM: csaknem minden negyedik szja-bevalló csökkentette adóját a családi kedvezménnyel

2016. október 7., péntek · Hozzászólok

A családi kedvezménynek köszönhetően 2015-ben összességében 195 milliárd forint maradt a családoknál. Tavaly mintegy 22 ezer első házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami “nászajándékot”, és több mint 687 ezren éltek a hagyományos adócsökkentő kedvezményekkel – mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes-államtitkára az MTI-nek. Tovább »

Minden második cégnél adóhiányt tártak fel

2016. március 14., hétfő · Hozzászólok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai tavaly 36 888 társaságnál és 11 306 magánszemélynél végeztek adóellenőrzést, a cégeknél csaknem minden második ellenőrzés adóhiány feltárásával zárult, a magánszemélyeknél közel négyötöde. A NAV nagy céges adósainak túlnyomó többsége budapesti székhelyű – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis. Tovább »

Az egyszerűsített adóbevallás február 15-ig választható

2016. február 3., szerda · Hozzászólok

Az egyszerűsített bevallást választhatják – ha megfelelnek a feltételeknek – azok az adózók, akik valamilyen okból lemaradtak a bevallási nyilatkozatról, ám szeretnék az adóhatóság közreműködését kérni személyi jövedelemadó (szja) bevallásuk elkészítéséhez. Az egyszerűsített bevallást február 15-ig, az 1553NY jelű nyomtatvány benyújtásával lehet kérni az adóhatóságtól. Tovább »

Az adózás már digitális, a papírokat mégis gyűjteni kell

2015. december 20., vasárnap · Hozzászólok

A vállalkozások és magánszemélyek adózása egyre digitálisabbá válik, az ellenőrzések azonban még továbbra is megkövetelik a papíralapú dokumentumokat, így azok teljes körű megőrzésére ügyelniük kell az adózóknak – hívja fel a figyelmet Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértő ügyvédje. Tovább »

Az elektronizálással csökkentek az adófizetés költségei a vállalatoknál

2015. november 27., péntek · Hozzászólok

Az elektronikus adóbevallás és adófizetés bevezetése a leggyakoribb adóreformok közé tartozott tavaly a világ számos országában, ennek eredményeképpen a középvállalkozások számára könnyebbé vált az adófizetés, a hangsúly azonban az adók mérsékléséről a technológiára és az adminisztrációs terhek csökkentésére helyeződött – derül ki a Világbank és a PwC legutóbbi Paying Taxes 2016 című tanulmányából. Tovább »

Másfélszeresére emelte a kormány a gépkocsivezetők külföldi napidíját

2015. szeptember 11., péntek · Hozzászólok

A kormány napi 40 euróról 60 euróra emelte 2016. januártól a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatottak – igazolás nélkül elszámolható – külföldi kiküldetéshez kapcsolódó napidíját, az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. Tovább »

Lázár: minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül az elszámoltatás után

2015. május 7., csütörtök · Egy hozzászólás

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az előző napi kormányülés döntéseiről. Megerősítette: jövő héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparűzési adó alól. Tovább »

Több mint 17 ezer kiló cigarettát és 1300 liter alkoholt semmisített meg a Dél-Alföldön a NAV

2015. március 4., szerda · Hozzászólok

nav_sajtotajekoztato04kf

Tavaly több mint 28 ezer ellenőrzést végzett a NAV adóhatósága a dél-alföldi régióban, 55 milliárd forintnyi visszaélést felderítve. A Vám- és Pénzügyőrök szerint a cigaretta helyett a dohánnyal kapcsolatos visszaélések száma nőtt, a magyar Vöröskeresztnek és a Móza-múzeumnak is adnak át a lefoglalt tárgyakból. Évet összegzett a NAV Szegeden. Tovább »

A családi kedvezményeket ismertető kiadványokat jelentetett meg az Emmi

2015. január 31., szombat · Hozzászólok

A családi kedvezményeket ismertető kiadványokat jelentetett meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tájékoztatókat Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mutatta be a Papp László Budapest Sportarénában rendezett esküvői kiállításon tartott szombati sajtótájékoztatóján. Tovább »

Az első házasok kedvezménye

2015. január 30., péntek · Hozzászólok

2015. január 1-jétől az első házasok kedvezményével csökkenthető a személyijövedelemadó-alapja. A kedvezményt igénybe veheti minden olyan házaspár, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot, és legalább az egyik fél az első házasságát köti. Az adóalapból vonható kedvezmény együttesen havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért. Tovább »

A növekedésbarát adórendszer fenntartása a cél jövőre

2014. december 27., szombat · Hozzászólok

A jövő évi adóváltozások célja a növekedésbarát adórendszer fenntartása és a költségvetési stabilitás hosszú távú biztosítása – mondta az MTI-nek adott év végi interjújában Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, aki arról is beszélt, hogy jelenleg nincs napirenden a távközlési adó kiterjesztése. Tovább »

Jövőre dönthetnek a társasági adó csökkentéséről, s a bankadó is csökkenhet

2014. december 16., kedd · Hozzászólok

A kormány készen áll a társasági adó csökkentésére, s Varga Mihály a hitelezés, s ezen keresztül a beruházások, fejlesztések élénkítése érdekében elképzelhetőnek tartja a bankadó csökkentését is – írta a hirado.hu nemzetgazdasági miniszternek az M1 Ma reggel című műsorában és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott keddi nyilatkozataira hivatkozva. Tovább »

A kormány 40-ről 50 százalékra javasolja emelni a reklámadó legmagasabb kulcsát

2014. november 12., szerda · Hozzászólok

A kormány 40-ről 50 százalékra javasolja emelni a reklámadó legmagasabb kulcsát – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának ülésén. Tovább »

MSZP: csökkenjen a cukor és az olaj áfája!

2014. október 26., vasárnap · Hozzászólok

Az MSZP módosító indítványt nyújt be az adótörvényekhez, javasolva az áfacsalásokban leginkább érintett cukor és étolaj áfájának csökkentését. Ezek mellett ismét kezdeményezik az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is – közölte az ellenzéki párt elnökhelyettese vasárnap Budapesten. Tovább »

Az informatikai szövetség is tiltakozik az internetadó ellen

2014. október 22., szerda · Hozzászólok

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését, és ellehetetleníti a kis és közepes, szinte 100 százalékban magyar tulajdonú kábelszolgáltatókat. Tovább »

Kormányszóvivő: a cél a családi adórendszer fenntartása, a kkv-k alacsony adózása és a különadók megtartása

2014. október 21., kedd · Hozzászólok

A kormány célja 2015-ben is a családi adórendszer fenntartása, a kis- és középvállalkozások (kkv) alacsony adózása és a különadók megtartása – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő kedden Budapesten azon a sajtótájékoztatón, amelyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen bejelentették a kormány által jövő évre tervezett fontosabb adózási szabályokat. Tovább »

Módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény

2014. június 26., csütörtök · Hozzászólok

Ismét módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény, az elszámolási időszakhoz kötött teljesítések, valamint a részkifizetéses, folyamatos jellegű teljesítések esetében a teljesítés időpontját a szerződés típusától függetlenül a fizetés esedékességére teszi – hívja fel a figyelmet a PwC. Tovább »

Ma éjfélig lehet benyújtani az szja-bevallásokat

2014. május 20., kedd · Hozzászólok

Ma éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó (szja) bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje; a kitöltött és aláírt bevallást az előző évekhez hasonlóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain, a postán és az ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni az adóhatósághoz. Tovább »

Már csak szűk két hét maradt az szja-bevallások elkészítésére

2014. május 8., csütörtök · Hozzászólok

Már csak szűk két hetük maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidőig elkészítsék személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat; ezt várhatóan sokan idén is az utolsó pillanatokra hagyják, őket a NAV egyes ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással várják majd. Tovább »

NAV: a diákmunka is lehet adóköteles

2014. május 5., hétfő · Hozzászólok

Adóköteles a diákmunkával, egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelem, ha összege meghaladja a mentesített keretösszeget, azaz a foglalkoztatás napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013-ban 4510 forint/nap) szorzatát – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hétfőn a Facebook oldalán. Tovább »

A NAV továbbra is különbséget tesz a szándékos adóelkerülő és a hibát vétő között

2014. április 8., kedd · Hozzászólok

Noha a NAV idei ellenőrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba. Tovább »

Hatmilliárdnyi csokoládé áfa nélkül

2014. március 26., szerda · Hozzászólok

1,6 milliárd forintot próbált meg a csokoládéval kereskedő bűnszervezet egyik tagja bankszámlájáról eltüntetni. Balszerencséjére a NAV pénzügyi nyomozói megakadályozták a pénz továbbutalását és a bankszámlán lévő összegen felül további 2,5 milliárd forint értékben járműveket, ingatlanokat, követelést zároltak. Tovább »

Új mentességek az önkormányzati adózásban

2014. január 22., szerda · Hozzászólok

A helyi adókról szóló törvény (Htv.) az idén januártól több mentességet tartalmaz, például a hatálya nem terjed ki az ingatlan-nyilvántartásban erdőként, mocsárként és halastóként nyilvántartott földekre, így e területek birtokosainak nem kell telekadót fizetniük – hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Wolters Kluwer Kft., amely január 29-én konferenciát is szervez a témában. Tovább »

Következő oldal »