Gazdaság

Parragh László nem teljesen így képzelte el az új katát

Parragh László nem teljesen így képzelte el az új katát

2022. július 12., kedd
Parragh László nem teljesen így képzelte el az új katát

Igazodik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredeti javaslataihoz az új Kata tervezet, melyet ma szavazhatnak meg a Parlamentben, nyilatkozta Parragh László a Világgazdaságnak adott interjújában. Ugyanakkor egy valamit erősnek gondol.

Mint azt mi is megírtuk, alaposan átalakulhatnak a Katára vonatkozó jogszabályok szeptember 1-től, ha azt a Parlament a mai ülésén megszavazza. Parragh László, a Kamara elnöke szerint ,,ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült" a törvény a javaslataikhoz képest. Kiemelte ezek közül, hogy a Kamarának volt vitája a kormánnyal abban, hogy az új szabályokat már szeptembertől bevezethetik, ők ugyanis a januári start mellett érveltek.

„Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez”. - mondta Parragh.

„Mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra”.  - mondta a lapnak Parragh, hozzátéve, nem dolga az MKIK-nak a politikai akaratot minősíteni. Azt is megjegyezte: kizárt dolognak tartja, hogy módosítanának a jogszabályon, ez ma, ebben a formában fog érvénybe lépni.

Az MKIK kalkulációi szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. A Kamara elnöke szerint

„a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

Az elnök szerint a katát azért kellett átalakítani, mert ezt választva kedvezményesen volt kikerülhető a közteherviselés. Megjegyezte: nem csalásról, hanem kiskapu kihasználásáról van szó, amit logikusan tettek. Csakhogy a munkavállalók 85 százaléka mindeközben teljes körűen adózott.

„Ha engedik, hogy minimális közterhekkel vagy anélkül egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer” - emelte ki a lapnak Parragh.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.