Balhé

Ijesztő, hogy mi mindent tud rólunk a Facebook

Ijesztő, hogy mi mindent tud rólunk a Facebook

2018. március 29., csütörtök
Ijesztő, hogy mi mindent tud rólunk a Facebook

Tudják hol laksz, mikor hova mész, mikor, kivel és mit beszéltél, de még az összes telefonszámot is mentették a telefonodról. De miért jó ez nekik?

A napokban robbant a Facebook botrány, amikor kiderült, hogy rengeteg adat kiszivárgott tőlük. Az is egészen rémisztő, hogy mit tud rólunk a közösségi oldal! Amennyiben kíváncsi rá, ön is megnézheti, hogy eddig mi mindent kapart önről össze a Facebook. Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy a profilja beállításaiból letölti a személyes archívumát.

A letöltött mappában olyan információk is szerepelnek, mint az olyan ismerőseink telefonszámai, akik nincsenek is a Facebookra regisztrálva, vagy a telefonkönyvükbe mentve.

Felkerestük Tóth Attila alkalmazásbiztonsággal és teszteléssel foglalkozó szakembert, hogy megtudjuk, hogyan történhetett ilyesmi, mit tehetünk ellene, és hogy miért kell a Facebook ez a sok információ rólunk.

Miért gyűjt rólunk a Facebook olyan adatokat, mint a híváslistánk, vagy mint az üzeneteink?

A Facebook bevételeit túlnyomórészt hirdetések értékesítéséből szerzi. A hirdetések szempontjából jó módszer, ha ismerjük az alanyt és olyan hirdetést mutatunk neki, ami illik az érdeklődési körébe. Az alany megismeréséhez információra van szükség. Ha gyűjtjük, hogy hol járnak, miről, kikkel beszélnek és kiket ismernek, össze tudjuk kapcsolni olyanokkal, akikről több információ áll rendelkezésre. A Like gombon keresztül követhető, hogy az emberek milyen web oldalakat néznek meg, akkor is, ha nem nyomják meg a gombot, szimplán csak be vannak lépve Facebook profiljukba. Az emberek sok esetben nincsenek tisztában, hogy mennyi adatot árulnak el magukról és hogy ezeket az adatokat a Facebook és hasonló cégek évekig gyűjtik és értékesítik.

Hogyan élhetnek ők vissza ezekkel az adatokkal?

Talán a legkevésbé izgalmas terület, hogy megvetetnek velünk olyan dolgokat, amire nem is volt szükségünk, de pont jó pillanatban jelent meg és nem tudtunk ellenállni a hihetetlen akciónak. Sokkal aggasztóbb, hogy ők irányítják, mi jelenik meg a hírfolyamunkon, mely által formálhatják a véleményünket is. Akik a Facebookot tekintik az elsődleges hírforrásnak, azok egy elferdített valósággal találkozhatnak. Melyik párt a jobb, melyik jelöltre szavazzak? - ha erre a kérdésre a Facebookon keressük a választ, akkor lehet, hogy az algoritmusok olyan tartalmat mutatnak az oldalunkon, ami adott irányba befolyásolja a döntésünket.

Azok, akik az algoritmusokat irányítják, eldönthetik, hogy ki legyen a következő elnök. Ijesztő, nemde?

Hogy történhetett meg egyáltalán ilyesmi, hogy egy akkora cég, mint a Facebook adatszivárogtatási botrányba keveredett?

Ez csak idő kérdése volt. Rengeteg információ és ezáltal hatalom koncentrálódik a Facebook kezében, így kapós célpont azok számára, akik információt akarnak szerezni. Hibátlan szoftver nincs, így a Facebook oldalain és alkalmazásaiban is derülnek ki problémák. Aki képes kihasználni ezeket a sérülékenységeket, hozzáférhet a Facebook által kezelt adatok egy részéhez.

Mit tehetünk az adatgyűjtés ellen, van módszer arra, hogy fent is legyünk a Facebookon, de az adataink is biztonságban legyenek?

Sokféle megoldás elképzelhető. Az okostelefonos alkalmazáson megvonhatunk engedélyeket Megtagadhatjuk a földrajzi pozíció, a híváslista, a telefonkönyv és az SMS-ek olvasását, így ezekhez a továbbiakban az alkalmazás nem fér hozzá. A böngészőkbe lehet különféle kiegészítőket telepíteni, ami a Facebook belépési adatokat próbálja elrejteni. Képek: pymnts.com, Facebook

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.