Közélet

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter lett Kósa Lajos

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter lett Kósa Lajos

2017. október 2., hétfő
A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter lett Kósa Lajos

Október 2-i hatállyal nevezte ki Kósa Lajost a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek Áder János köztársasági elnök.

A Magyar Közlönyben múlt hétfőn megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet szerint a tárca nélküli miniszter a kormány megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tagjaként felel a kormány és a megyei jogú város önkormányzata között létrejött együttműködési megállapodásokban meghatározott feladatok végrehajtásáért és irányításáért, az azzal kapcsolatos tevékenységének összehangolásáért és ellenőrzéséért. Feladatainak végrehajtásához Kósa Lajos a kormány érintett tagjától szakértői közreműködést, tájékoztatást, előkészítő anyagot, adatszolgáltatást és beszámoló benyújtását kérheti. A rendelet szerint Kósa Lajos helyettesítésére a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Lázár János jelölték ki.

Kósa Lajos

szeptember 20-i budapesti miniszterjelölti meghallgatásán a nagyvárosokat nevezte meg a vidék fejlesztésének lehetséges motorjaként. A fideszes politikust az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők kilenc szavazatával, az MSZP és a Jobbik egy-egy elutasító voksa ellenében alkalmasnak találta a poszt betöltésére. A Modern városok programról szólva azt mondta, azt jól előkészítették, de "most jön a munka dandárja". Közölte, a programnak mintegy 250 projektje van, a rendelkezésre álló uniós és hazai forrás csaknem 3400 milliárd forint. Kósa Lajos, aki mostanáig a Fidesz frakcióvezetői tisztét töltötte be, a miniszteri poszt létrehozásáról úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha egy kézbe kerülne a program irányítása, mert jelenleg több tárcának is együtt kell működnie a városokkal a lebonyolításban. Jelezte ugyanakkor, nemcsak ezzel a programmal foglalkozik majd, hanem más, a megyei jogú városokat érintő fejlesztésekkel is, amelyekben a kormány fontos szereplő. Példaként említette a határon átnyúló uniós forrású projekteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.