Közélet

Vida György: földrajzos az oktatás és a kutatás szimbiózisában

Vida György: földrajzos az oktatás és a kutatás szimbiózisában

2017. augusztus 5., szombat
Vida György: földrajzos az oktatás és a kutatás szimbiózisában
vida_gyorgy008kf

„A mai kornak megfelelő módszerekkel kívánom átadni a tudást a hallgatóknak” – nyilatkozta Vida György, a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék tanársegédje. A közelmúltban Aranykréta Díjjal elismert fiatal oktató beszélt hírportálunknak a szakmai kihívásokról, a kutatási területeiről és a jövőbeli terveiről is.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által alapított Aranykréta Díjat intézetenként egy, a hallgatók szavazatai alapján a legnépszerűbb oktatónak ítélik oda. A Földrajzi és Földtudományi Intézet berkein belül legutóbb

Vida György

vehette át az oktatói munkáját dicsérő elismerést. Hírportálunknak elmondta, az oktatás és a kutatás számára elválaszthatatlan, mindkét területen igyekszik a legjobb tudása szerint teljesíteni. „Jelenlegi munkámat két csapásirány mentén választanám szét. A geográfus és közgazdász szakok elvégzése után az egyetemen maradtam doktorátusi képzés révén, valamint 2015 novemberétől egyetemi tanársegédként dolgozok a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéken, így az oktatás fontos szerepet tölt be az életemben. A másik szegmens, amit igazán szeretek, az a kutatás, amely kapcsolódik az egyetem tudományos funkciójához. Kutatási területeim több témakört ölelnek fel. A szentesi tanyavilágból származom, ebből kifolyólag érdekelnek a területi egyenlőtlenségek problematikái, a fejlettebb és elmaradottabb térségek versenyképességének javítására irányuló lehetőségek. Érdeklődöm továbbá hazánk választásföldrajzi térszerkezetének változásai, a választókerületek térfelosztási kérdései, valamint a gazdasági áramlási térpályák vizsgálata iránt” – emelte ki Vida György.

vida_gyorgy004kf

A tanársegéd ismertette, jelenleg olyan tudományos kutatásokban vállal szerepet, amelyek később rávilágíthatnak egyes térségek mögöttes fejlettségi tényezőire, a területi különbségek különböző szegmenseire, illetve arra, ezeknek milyen társadalomföldrajzi aspektusai vannak. „A kutatásainkkal iránymutatást kívánunk nyújtani annak érdekében, hogy Szeged és térsége, Csongrád megye képes legyen felvenni a versenyt más fejlettebb megyével vagy nagyvárosi térségekkel. Helyi vonatkozásban többek között vizsgáljuk azt is, hogy a szegedi térség versenyképességének milyen mögöttes magyarázótényezői vannak, illetve a területfejlesztési beavatkozásoknak milyen társadalomföldrajzi hatásai lehetnek. Egy másik számomra fontos kérdés, hogy a választásföldrajzi térszerkezet milyen irányban változik az országban teljes területét illetően, így térségünkben is. A politika és a gazdaság hogyan tud hatni egymásra, valamint a területfejlesztés és a gazdaság milyen módon tud szimbiózisban lenni egymással” – ismertette az oktató. Vida György szerint tudományterületén az oktatásnak és a kutatásnak többnyire feltáró és ismertető funkciója van. A cél, hogy új információkat adjanak át, felhívják a politikusok, szakpolitikusok, a versenyszféra szereplőinek figyelmét olyan földrajzi folyamatokra, amelyeket kezelni lehet, ezáltal eredményesebbé tehetik az adott térséget. Egyetemi oktatóként tevékenykedve kritikus gondolkodásmód mentén törekszik a pozitív és a negatív hatásokat egyaránt kiemelni. „Az oktatást és a kutatást nehéz lenne elválasztani. Azt vallom, akkor válhatok jobb oktatóvá, ha kellő tapasztalattal rendelkezem. Fontos, hogy rálássak folyamatokra, pályázatokra, még abban az esetben is, amikor nem aktívan dolgozok a versenyszférában. Ekkor a kutatói munkafolyamat dominál. Másik oldalról, az oktatatói részről megfizethetetlen érzés az, amikor egy tanítványom országos sikert ér el, például egy tudományos diákköri versenyen” – tette hozzá. A Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék munkatársa szerint a jó oktató egyik ismerve a kreativitás.„A mai kornak megfelelő módszerekkel kívánom átadni a tudást a hallgatóknak. A digitalizált világunkban a témához kapcsolódó videó és képanyag beiktatása a tananyagba elengedhetetlen az érdeklődés fenntartása érdekében. Előny, ha mindez dinamikus előadásmóddal párosul. A hallgatóink eltérő háttértudás birtokában érkeznek hozzánk, így szakmai kihívást jelent a tananyag széles körű, közérthető átruházása. Az Aranykréta Díj pozitív visszacsatolás a munkámat illetően, ezúton is köszönöm a hallgatók bizalmát. Ezt a nívós díjat nem élem meg teherként, mindig is a legjobb tudásom szerint készültem az óráimra, erre törekszek a jövőben is” – mondta az újdonsült díjazott.

vida_gyorgy005kf

A jövőjét illetően kitért rá, a sikeres abszolutóriumot követően jelenleg a doktori értekezése megírásán dolgozik. A tervei szerint jövőre megszerezheti a doktori címet, az egyetemtől azonban nem kíván búcsút venni. „A témavezetőm,

Kovács Zoltán

akadémikus, a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék vezetőjének nagyra tartom iránymutatásait. Továbbá a tanszéki kollégák is megfelelő szellemi légkört biztosítanak a számomra, amelyben jól érzem magam, segítik a fejlődésemet. A cím megszerzését követően tehát maradnék az egyetemi szférában. A távoli jövőmet illetően szívesen oktatnék, vagy kutatnék néhány hónapot külföldön, hogy az ott megszerzett tapasztalatokat később itthon adaptálhassam, ekképpen is szolgálva a régió fejlődését. Emellett szintén célom a helyi sajátosságok objektív bemutatása külföldön” – ismertette a tanársegéd. Vida György elmondta, utóbbira egy sikeres fiatal kutatói pályázat keretében lehetősége lesz a szeptemberben Brüsszelben rendezett EUGEO Congress – Geography for Europe (európai földrajztudományi fórum) eseményen, ahol többek között Magyarország választásföldrajzi és politikai térszerkezetéről tart előadást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.