Közélet

A SZIN-ezők Horizontján a fogyatékkal élők

A SZIN-ezők Horizontján a fogyatékkal élők

2017. augusztus 28., hétfő
A SZIN-ezők Horizontján a fogyatékkal élők

A szegedi alapítvány kerekesszékbe ültette a SZIN fiataljait, megmutatta, milyen hallássérültként, vakként élni. Volt, aki könnyezve szállt ki, miután kipróbálta, hogy egyes embertársaink miként élnek.

Kiköltözött a Szegedi Ifjúsági Napokra a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány. A szervezet sérült és beteg emberek számára nyújt segítséget, hogy egymásnak tapasztalataikat átadhassák, így támogatva saját hozzátartozóikat is ápolásukban. Gyógytornászaik munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintettek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A zenei rendezvény civil falujában arra törekedtek, hogy az egészséges emberekkel is megismertessék sérült, beteg, fogyatékkal élő embertársaink életét, mindennapi nehézségeit. „Két programelemmel készültünk a SZIN-re, amelyeket próbáltunk egybefonni. A „Te is lehetsz egy hős” segítségével arra kívántuk felhívni a fesztiválozók figyelmét, hogy keressék az olyan személyeket, akiknek valamilyen segítségre van szükségük. Ha látnak egy tanácstalanul bolyongó vakot, vagy egy kerekesszékest, akkor kérdezzék meg tőle, hogy mit tudnak tenni érte” – fogalmazott

Kmetovics Anna

, az alapítvány projektvezetője.

Figyelemfelhívó táblákat helyeztek el a SZIN több pontján, ezeket a Senkinek Sem Art graffitisei fújták. Mindenki megfújhatta gondját-baját, ebből hamarosan vándorkiállítást hoznak létre. Kipróbálhatják a fiatalok, hogy milyen kerekesszékből italt rendelni a rendezvényen, vagy éppen vakon végigmenni a Partfürdőn, s valamit elkérni. A siketséget füldugóval imitálják, itt egy történetet mutogatott el nekik valaki, ezt kellett megérteni. A SZIN talaja nagyon hepehupás, ez megnehezíti a közlekedést kerekesszékkel, a betonozott részeken szerencsére sok helyre el lehet jutni. Sokat jelentene, ha más fesztiválokhoz hasonlóan lennének mozgássérültek számára kijelölt helyek, emelvények. Azonban érzékelt pozitív fejleményeket is az előző évhez képest, a kiszolgálók kijöttek, s segítettek, ha például valaki nem érte el a pultot járművéből, kivitték az ételt, az italt. Ahogy a fesztiválozók esetében is. „Először fordult elő velem, hogy láttam egy fiút, aki a kerekesszékből könnyes szemmel szállt ki, majd azt mondta, fantasztikus, hogy neki van lába, s képes járni. Ezért a pillanatokért megéri csinálni” – mondta Kmetovics Anna. Úgy érzi, sokaknak sikerült megváltoztatni a gondolkodás módját a programnak köszönhetően, hiszen bárki belekerülhet egyik pillanatról a másikra egy ilyen élethelyzetbe egy baleset, vagy egy betegség következtében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.