Közélet

Dél-Olaszországban a fegyveres erőket is bevetették az erdőtüzek miatt

Dél-Olaszországban a fegyveres erőket is bevetették az erdőtüzek miatt

2017. július 13., csütörtök
Dél-Olaszországban a fegyveres erőket is bevetették az erdőtüzek miatt

Dél-Olaszországban továbbra is oltják a lángokat a Vezúv vulkánon, Szicília szigetén és Reggio Calabriában, az utóbbi térségben csütörtökön a fegyveres erők beavatkozása is szükségessé vált a lakosság evakuálására.

A Nápolyhoz közeli Vezúvon található településeken, több helyen egyszerre fellobbant bozóttüzek oltása kedd óta szünet nélkül folyik. A helyzet csütörtök délután javult, mert a korábbi heves szél lecsillapodott, megállítva a lángok terjedését. A Vezúvra felvezető utakat katonák zárták le. Szicília nyugati partjain, San Vito Lo Capóban is folyik még a tűzoltás. A lángok ott egy üdülőfalut vettek körbe. A mindenüket hátrahagyó és a tengeren keresztül menekülő vendégek szombaton térhetnek vissza az üdülőfaluba. A szintén szicíliai Messina közelében húsz családot kellett sürgősséggel kimenekíteni otthonaiból tűz miatt, amelyben sok állat is elpusztult. A fegyveres erők beavatkozását kérte Reggio Calabria prefektusa is: a katonák segítik a tűzzel körbevett lakott területek evakuálását. Calabriában az utóbbi napokban két helyi lakos tűzoltás közben életét veszítette. Szardínia szigetén a rendkívüli hőség és szárazság miatt tűzriasztás lépett életbe. A hatóságok attól tartanak, hogy a teljesen kiszáradt növényzet akármelyik pillanatban lángra lobbanhat. A szigetet zónákra osztották, hogy tűz esetén minél gyorsabban oltani tudjanak. A jelentős területen pusztító tűz oltására Olaszország külföldi segítséget kért: egy belga és két francia tűzoltó-repülőgép érkezett. A Legambiente olasz természetvédelmi szervezet adatai szerint az utóbbi egy hónapban Olaszországban, elsősorban az ország déli részén, 26 ezer hektár erdő és bozót égett le. Ez a 2016-ban egész évben tűz pusztította terület majdnem 94 százalékának felel meg. A tüzeket majdnem kivétel nélkül emberi gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás okozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.