Közélet

Ma is segíti Szeged közbiztonságát a nagykunsági rendőr-főkapitányság friss dandártábornoka

Ma is segíti Szeged közbiztonságát a nagykunsági rendőr-főkapitányság friss dandártábornoka

2017. június 10., szombat
Ma is segíti Szeged közbiztonságát a nagykunsági rendőr-főkapitányság friss dandártábornoka
urbanzoltan_mti

Dandártábornokká léptették elő a volt Csongrád megyei főkapitány-helyettest. Urbán Zoltán László ugyan ma már Jász-Nagykun-Szolnok megyében dolgozik, de mint rendőrfőkapitány ma sem vesztette el kapcsolatát Szegeddel, hiszen a Tisza megyei szakaszának felügyelete hozzá tartozik.

27 év szolgálat után

Áder János

köztársasági elnök dandártábornokká léptette elő

Urbán Zoltán Lászlót

, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét. A rendőrtábornokra két éve bízták rá a Nagykunság közbiztonságát. „25 évet éltem Szegeden, itt is születtem” – mondta a megyeszékhelyhez fűződő kapcsolatáról. A 48 éves dandártábornok 1990. április 1-jén került a Szegedi Rendőrkapitányság hivatásos állományába, karrierjét nyomozóként kezdte meg, 1997-től a főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán dolgozott, majd 2004. július 1-től a Nemzeti Nyomozó Iroda Területi Főosztály Dél-alföldi Régiós Osztályának vezetőjeként. Hat évvel később az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály vezetője, egyben a bűnügyi főigazgató helyettese lett, ezután visszatért Szegedre és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatói tisztségét töltötte be 2012-től egészen 2015 tavaszáig. Szolgálati évei alatt előbb Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakát, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán a jogászképzést végezte el. A teljes Tisza szakasz a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozik, így feladatai egy része most is a napfény városához kötik. Változatos ügyekkel kell megbirkóznia a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak a téli falopási ügyektől kezdve az orvhalászaton át az illegális migrációig.

„A migránsok többsége jelenleg nem a Tiszánál próbálkozik, de továbbra is szükséges figyelni az érintett határszakaszra. Szerencsére olyan esetek már nem fordulnak elő, mint amikor koszovói albánok beborulnak a csónakjukkal a folyóba” – fogalmazott Urbán Zoltán László. Az orvhalászokkal szemben azonban gyakran szükséges intézkednie a kollégáinak, hiszen a Tisza teljes szakaszán megtiltották a kereskedelmi célú halászatot 2016-tól kezdve. A szabadstrandok környékén is figyelnek, jelzik, ha a turista tiltott helyen fürdőzik. Előfordul, hogy meg kell menteniük egy-egy strandolót, az esetek többségében sikerül elkerülni a vízbefulladást. Mind a személyi állomány, mind a felszereltségük lehetővé teszi, hogy megfelelően tudják ellátni a feladataikat a vízirendészek. Kis- és nagyhajók mellett már jet skivel is rendelkeznek. Nem kell „lasszóval fogni” a rendőröket, sok fiatal szeretne a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnál szolgálni. Elvárják a hajóvezetői képességet, a vízi jártassági engedélyt, de ügyelnek a továbbképzésekre is, idén olyan kurzust indítottak, amely lehetővé teszi, hogy a mentés utáni egészségügyi ellátás feladatait jobban oldhassák meg a rendőrök. A minél hatékonyabb szolgálat érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Rendőrkapitányság, a határkirendeltség munkatársaival segítik egymást. Együttműködnek a vízimentő egyesületekkel, a vízügyi hatóságokkal, s a különböző civil rendezvények – Szegedi Ifjúsági Napok, a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – szervezőivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.