Közélet

Gyulay Endre püspök Battonya díszpolgára lett

Gyulay Endre püspök Battonya díszpolgára lett

2017. május 29., hétfő
Gyulay Endre püspök Battonya díszpolgára lett
gyulay_endre

Május utolsó hétvégéjén rendezték meg Battonya idei városnapját. A két nap számos kulturális és társadalmi programja közül kiemelkedett az ünnepi képviselő-testületi ülés, amelyen a városért végzett tevékenységért kitüntetéseket adtak át. Az idei díszpolgári címet a battonyai születésű nyugalmazott megyés püspöknek, Gyulay Endrének ítélte oda a képviselő-testület és adta át a város polgármestere, Marjai János.

Battonya történetében csak néhány jeles személyiség kapta meg ez idáig az elismerést, többek között

Hervay Kálmán

főszolgabíró,

Fodor Manó

főjegyző,

Molnár-C. Pál

festőművész,

Puja Frigyes

egykori külügyminiszter, de 2009-ben – posztumusz –

Klivényi Lajos

prépost, Battonya egykori építő főpapja is. Az új díszpolgárt köszöntő beszédében

Bajnai István

kanonok, jelenlegi plébános elmondta:

Gyulay Endre

püspök Battonyán született 1930-ban, a régi Szentháromság plébániatemplomban keresztelték meg szülei, de már az átépített kéttornyú, jelenlegi templomban volt elsőáldozó, bérmálkozó, és 1953-ban itt mutatta be pappá szentelése utáni első szentmiséjét is. Édesanyja nagyon korán meghalt, ezért már „csak” édesapjához és nevelőanyjához járhatott haza látogatóba, majd az ő haláluk után a temetőbe. De gyakran volt vendége a katolikus egyházközségnek is templombúcsú, vagy más ünnepi alkalom celebránsaként, szónokaként. Miután

II. János Pál pápa

1987-ben egyházmegyénk főpásztorának nevezte ki, ezen alkalmak még inkább gyarapodtak a bérmálások és más ünnepi események kapcsán. Miután nyugalomba vonult főpásztori megbízatásából, a legutóbbi időkig ugyancsak megtisztelte Battonyát szolgálatával: a legutóbbi bérmáláskor, az új temetői ravatalozó megáldásakor, az egyházközség megalapításának bicentenáriumi (200. évi) jubileumi ünnepségekor, az Iskolanővérek letelepedésének századik évfordulóján bemutatott szentmisében és emléktábla-avatáson. Megyés püspöki szolgálata idején, ha nem is kivételezett Battonyával, de mindig érezték a hívek és lelkipásztoraik igazi atyai figyelmét, érdeklődését és gondoskodását. Nem csupán udvariasságból kérdezősködött a battonyai lelkipásztorok és hívek hogyléte, szülővárosa történései felől. Mindig őszintén érdekelte, hogyan, miként alakul a település és benne a katolikus közösség tagjainak élete, sorsa. Megtisztelő volt Battonya számára, hogy mindig, minden körülmény között szívesen és szeretettel beszélt szülővárosáról, gyermekkori élményeiről, arról a közösségről, amelybe beleszületett és amely gazdag szellemi és lelki útravalóval látta el hosszú életére és mozgalmas pályafutására. A battonyai városnapi ünnepi képviselő-testületi ülésnek, a kitüntetések átadásának méltó keretet adott a „falusi katedrális” (ahogyan

Csanád Béla

, az Új Ember katolikus hetilap egykori munkatársa nevezte egy írásában), a Szentháromság plébániatemplom: gazdag szakrális műtárgyaival, közülük is kiemelkedően az ugyancsak battonyai születésű Molnár-C. Pál festőművész szárnyas-oltárával, az egyházmegye második legnagyobb orgonájának megszólalásával és az istenháza „falaiból is sugárzó” két évszázados spiritualitásával. Az ünnepség után a résztvevők a templom melletti térre vonultak, ahol – Battonya korábbi adósságát törlesztve – a nemrégiben elkészült, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére felállított emlékmű avatására és megáldására került sor. A katolikus egyház nevében az új díszpolgár, Gyulay Endre püspök úr áldotta meg a szobrot, mellette a battonyai református, valamint szerb és román ortodox egyházak lelkészei is imát mondtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.