Kultúra

Kátó Sándorra, az ökölvívóra és színészre emlékeznek Algyőn

Kátó Sándorra, az ökölvívóra és színészre emlékeznek Algyőn

2017. március 14., kedd
Kátó Sándorra, az ökölvívóra és színészre emlékeznek Algyőn
kato_sandor_emlekest_algyo

Pótolhatatlan veszteség érte tavaly a Móra Ferenc Népszínházat, hiszen elhunyt a társulat alapítója, művészeti vezetője, kinek szellemi hagyatékát továbbörökíti a teátrum - írta meg korábban az Algyői Hírmondó. Kátó Sándor élete a sport és a színház volt, az Algyői Faluházba szervezett búcsúesten is az ezerarcú algyőire emlékeznek.

Az algyői Faluházban március 14-én, 18 órakor emlékeznek meg a tavaly novemberben elhunyt

Kátó Sándorról

, akinek jelentős tiszteletnek örvendett a településen. A tavaly Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével jutalmazott Kátót nem hétköznapi körülmények terelték a színészi pályára. "Horthysta katonatiszt" édesapja miatt csak tehetséges sportolóként kerülhetett középiskolába, s mivel erős testalkatú fiatal fiú volt, a röplabdát végül bokszkesztyűre cserélte. Végül 117 sikeres mérkőzés után dacból ki akart lépni a katonaságból, hogy teológiát tanulhasson, ahol ezt azokban az időkben annyira nehezményezték, hogy másfél évre elzavarták a hegyi deszanthoz kiképzőtisztnek - idézte fel maga Kátó Sándor egy korábbi interjújában. A népszínházi modellbe belenevelkedett, az erdélyi közönség is erre volt fogékony. "Óriási élményt jelentett, hogy olyan emberekkel parolázhattam, mint például

Csorba András

, akit előtte láttam a bukaresti moziban Az aranyember Tímár Mihályaként! Vagy ott volt

Bács Feri

. 22 éves főiskolásként ismerkedtem meg ott

Csoóri Sándor

költővel, akinek köszönhetően olyan nagyságokkal kerülhettem barátságba, mint a költő

Nagy László

, az irodalomtörténész

Bíró Zoltán

, a drámaíró

Csurka István

, a politikus

Pozsgay Imre

, vagy a később lakiteleki találkozót szervező

Lezsák Sándor

. A sport világából jöttem, így aztán nem is mindig értettem, hogy miről beszélnek. Igaz, a politika már akkor sem érdekelt. Csak két dolog foglalkoztatott: a sport és a színház" - nyilatkozta az

Algyői Hírmondó

egy korábbi számában. A Móra Ferenc Népszínház az ő szellemiségében született, Kátó halálát követően megválasztott új elnökség is az ő szellemi hagyatékát kívánja továbbörökíteni. A színház feladata az volt, s máig is az, hogy a magyar történelem sorsfordulatait színpadra vigye, s az ihlető helyszínen is bemutassa. Történelmi témákból válogatnak, vígjátékokat keresve szolgálják a nézőket, s nemcsak Algyő határain vagy az ország határin belül, hanem azon túl is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.