Közélet

Lázár János: Egyszerűsíteni és gyorsítani kell a közbeszerzési eljárásokat

Lázár János: Egyszerűsíteni és gyorsítani kell a közbeszerzési eljárásokat

2016. november 8., kedd
Lázár János: Egyszerűsíteni és gyorsítani kell a közbeszerzési eljárásokat
Lázár János

Az elmúlt egy év tapasztalatai és a társadalmi egyeztetések eredményeképpen egyszerűsíteni és gyorsítani kell a közbeszerzési eljárásokat, valamint szigorítani kell a közpénz elköltésének feltételeit – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a közbeszerzési törvény és az azzal összefüggő egyes jogszabályok módosításáról szóló parlamenti vitában.

Lázár János

expozéjában emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2015-ben az Európai Unió tagjai közül elsőként ültette át a közbeszerzési irányelvet, amely 2017-től minden EU-s országra nézve kötelező. Közölte: a mostani törvénymódosítás célja a 2016 tavaszán indult közbeszerzési kerekasztal tanulságainak összegzése, amelynek során a kormány a közbeszerzésekben érintett társadalmi szervezetekkel párbeszédet folytatott, hogy levonja a tanulságot az elmúlt egy év jogalkalmazásából. A miniszter a fontos változtatások között említette, hogy a jövőben egymillió forint felett valamilyen ajánlatkérés, verseny kötelező lesz. Hozzátette: egymillió forint felett új közbeszerzési értékhatárokat vezetnek be, a jövőben – osztrák minta alapján – a meghirdetés nélküli közbeszerzési eljárásokban 300 millió forint lesz az értékhatár és öt ajánlatot kell bekérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.