Írjon nekünk

Rúzs

Emelkedett az anyatej literára, Szegeden naponta 20 litert fogadnak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

cumisuveg_anyatej_csecsemoUtoljára több mint tíz éve emelkedett az anyatej ára, október 17-től azonban az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot ér egy liter anyatej. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság azt reméli, a juttatás emelésével javíthatnak az anyatejleadók számán. Szegeden naponta közel 20 liter tej érkezik a leadó állomásra.

Nemrégiben jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le a tejet. Az összeget utoljára 2002-ben emelték, a tendencia ezért országos szinten az volt, hogy egyre kevesebben adták le felesleges tejüket a gyűjtőállomásokon. Az államtitkár kiemelte, ma csak minden második gyermek kapja meg azt a lehetőséget, hogy féléves koráig anyatejet kapjon, ezen az arányon szeretnének javítani a juttatással, amely továbbra is adómentes jövedelmet jelent.

A szegedi Anyatejgyűjtő Állomáson naponta valamennyi csecsemőnek átlagosan 2,5 deciliter-5 deciliter tejet tudnak kiadni, vagyis körülbelül napi 20 liter anyatejet vesznek át a nélkülözhetetlen táplálékból. A Kossuth Lajos sugárúti állomásra elsősorban Szeged és vonzáskörzetéből érkezik tej az édesanyáktól, ami a szállításból adódó anyagi terheken túl azért van így, mert Csongrád megye kivételes helyzetben van két gyűjtőállomásával. A Tisza-parti város mellett Hódmezővásárhelyen is gyűjtik az anyatejet.

Az anyatejleadást szigorú vizsgálatok előzik meg, többek között HIV- és székletvizsgálatot végeznek, illetve tüdőszűrő vizsgálatra is szüksége van az anyáknak. Anyatejet csak olyan édesanya adhat le, aki nem szed a szoptatást veszélyeztető gyógyszert, illetve akinek nincs káros szenvedélye. „A leadott mennyiségtől függ, mekkora összeget tudunk fizetni az anyatejért. A leadott tejet millilitere mérjük, s bár az édesanya naponta akár többet is leadhat a napi 200 milliliter minimum mennyiségnél, 800 milliliternél többet nem tudunk fogadni és kifizetni” – mondta portálunknak Baloghné Fűrész Veronika vezető védőnő,. Hozzátette, rendelet szabályozza, hogy anyatejet kis súllyal született babák, koraszülöttek, illetve fejlődésben lemaradt csecsemők kaphatnak.

„Havonta körülbelül 35-40 édesanya ad le tejet, a mennyiséget tekintve nagyon változó, hogy mennyit. A statisztikák alapján naponta közel 20 liter anyatej a feldolgozott mennyiségünk” – folytatta. Megtudtuk, a csecsemők napi tápanyag szükségletét nem csak a gyűjtőállomásról kiadott női tejből fedezik, nagyjából 2,5 deciliter-5 decilitert tudnak kiadni azoknak a kicsiknek, akiknek előzetesen a házi gyermekorvos receptre kiírta az anyatejet. Ha a gyerekek ennél többet igényelnek, úgy a szülők a csecsemő életkorának megfelelően tápszerrel vagy gyümölcslevekkel pótolhatják a nélkülözhetetlen táplálékot. Kivételt képeznek a „korlátozás” alól a gyermekklinika koraszülött osztályán gondozott babák, akiknek a teljes napi táplálékát a szegedi anyatejgyűjtő állomás fedezi.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál