Közélet

Kvótareferendum: egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be

Kvótareferendum: egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be

2016. szeptember 22., csütörtök
Kvótareferendum: egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be

Csütörtök délután 16 órakor lejárt a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje az október 2-ai országos népszavazásra, de a határidő lejártáig egyetlen megfigyelőt sem jelentettek be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A megfigyelő figyelemmel kísérhette volna a szavazás menetét a külképviseleten. A választópolgárok az országos népszavazáson 75 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok ennyi külképviseletre jelenthettek volna be megfigyelőt. A külképviseleti megfigyelőt a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) szeptember 22-én 16 óráig lehetett bejelenteni, de egyet sem jelentettek be a testülethez. (A 2014-es európai parlamenti választáson 45 külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok.) Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet

Áder János

köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.