Kultúra

Apey & the Pea: Hagyni kell megérni a zenét

Apey & the Pea: Hagyni kell megérni a zenét

2016. szeptember 5., hétfő
Apey & the Pea: Hagyni kell megérni a zenét
szin_harmadik_nap022kf

A súlyosabb zenei világ hazai éllovasa, a Fonogram-díjas Apey & the Pea szerint következő lemezük lesz az eddigi legjobb, gyorsabb és agresszívabb lesz, bár kiemelik, hogy semmilyen gyűlölet nincs a zenéjükben. Az Áron András "Api" (ének, gitár), Prepelicza Zoltán (basszusgitár, vokál) és Makai László (dob) felállású banda a SZIN fesztiválon is fellépett, a koncert után kaptuk el őket egy beszélgetésre, ahol az is szóba került, hogy milyen szegedi vonatkozása van a csapat egyik videójának.

- A kezdetekkor még jóval könnyedebb volt az Apey & the Pea muzsikája. Hogy lett grunge-ból metál?

Prepelicza Zoltán: - Az idő így hozta, teltek-múltak az évek, ez jött belőlünk, de igazából már a The Day Ends EP-n is megvoltak a keményebb számok. Áron András "Api": - Ott még tényleg a grunge vonalban voltunk benne, aztán egyre nehezebb lett az egész. P.Z.: - Úgy indult, hogy Api akusztikus számait csináljuk meg teljes zenekarként, volt egy csomó lágyabb téma is az elején, amit nem vettünk föl, aztán már ahhoz képest egyre durvább lett, és megyünk szépen mélyebbre folyamatosan.

szin_harmadik_nap015kf

- Mennyire volt ez tudatos?

Api: - Teljes mértékben, ahogy elkezdtem egyre inkább e felé a zene felé fordulni, úgy kezdtem el kísérletezgetni. Azok a számok, amik a Devil's Nectar lemezen meg az EP-in is nagyrészt szerepelnek, amiket már metálnak nevezhetünk, azok tényleg ezt a grunge-flash-t képviselik, de megvannak már a Panterás, de inkább Crowbar-os, nehézfém jellegű dolgok, később pedig jöttek ezek a komplexebb, megfejtős dalok. Megjött a reszelés is, de azon kívül meg a pentaton megy, mert egyébként nem tudok gitározni! (nevet)

- Egészen súlyos dalokig fajult ez a stílusváltás, elég a Judas vagy az Abraham című számra gondolni. Honnan jött ez súlyosság?

Api: - A Black Lamb című számmal indult ez a vonal, abból lett Judas, utána pedig akartunk még egy ilyen számot, aztán jöttek a riffek, és végül összeállt az egész. Nekem például az Abraham a második személyes kedvencem, az elsőszámú a Judas. Az Abraham videóját egyébként egy szegedi sráccal,

Kispál Lászlóval

közösen készítettük, a Judas mintájára ő hozta az ötletet, megcsinálta a feliratot, én meg a koncepción alakítgattam egy kicsit. http://www.youtube.com/watch?v=LLo9t5ffIZ8

- Mesélnétek a vallás szerepéről a zenétekben?

Api: - Nincs szó kimondott vallási témákról, némi irónia és görbe tükör jelenik meg a szövegeinkben, ez igazából a műfaj sajátossága. Egy ilyen zenekar milyen szimbolikát használjon? Kertben sétáló kislányokat, ahogy tologatják a biciklijüket? Vagy ugráló delfineket? Persze lehetne mondjuk harcosokat is rátenni a borítókra, ahogy forgatják a kardot, de mi ezt komolyabban átgondoltuk művészeti szinten, ahogy vizualizálod a dolgot, úgy ez illik a zene mellé. Semmi gyűlölet nincs benne. P.Z.: - Ebben a tekintetben a grafika meg a látvány a lényeg, nem az, amit mögé gondolna bárki. Api: - Persze végig van gondolva az egész, engem nagyon érdekel az okkult világ, nagyon szeretem az ilyen sötét dolgokat, ez nem is feltétlenül függ össze a metállal. Engem mindig lenygöztek az okkult, sötét dolgok.

- Ha jól tudom, jön új lemez, mit lehet tudni róla?

Makai László: - Nem igaz, nem lesz lemez! (nevet) P.Z.: - Jövögetni fog lassan, egyelőre készül, konkrét időpontot nem mondanék hozzá. Api: - Jövőre várható, most elkezdtük felvenni, de azért hagyunk neki időt, hogy átdolgozzuk.

szin_harmadik_nap016kf

P.Z.: - Elég sokat koncertezünk, így egy kicsit nehézkesebben halad, de ez egyáltalán nem baj, mert megélünk egy csomó dolgot, ami hozzáad a végeredményhez. Többször átgondolunk így egy-egy témát. Ha mondjuk két hét után újra előveszel egy számötletet, akkor már máshogy látod. Api: - A Gojira énekese nyilatkozta azt, hogy ha tehették volna, akkor minden lemeznél két évig turnéztak volna a számokkal. Ez elgondolkoztatott, és tök jó, hogy hagyunk időt, hogy számtalanszor eljátsszuk próbán a számokat, minden aspektusából megközelítve őket, hogy hogy legyen a legeslegjobb. Ez lesz a legjobb lemezünk minden szempontból, az a hat szám, ami már kész van, az teljesen lehengerlő. http://www.youtube.com/watch?v=A9cg700n994 P.Z.: - Lesznek gyorsabb témák, a thrash-hardcore vonal megerősödött. Api: - Megjelennek hegycipelős történetek, de inkább a Slayer és Exdus ihlette zenék kerülnek előtérbe, agresszívebb és gyorsabb lesz. P.Z.: - És lejjebb is hangolunk - még lejjebb, ez újdonság, hogy még egy hangzást kipróbálunk.

- Gyakran jöttök Szegedre koncertezni, mit szerettek a legjobban a Napfény Városában?

M.L.: - Imádjuk a szegedi halászlevet, a Jobb Mint Otthon Kisvendéglőben, illetve a Kiskőrössy Halászcsárdában szoktunk enni. Api: - Néha megbotránkoztatjuk a többi vendéget, de ettől függetlenül imádunk Szegeden enni. P.Z.: - Meg koncertezni is nagyon szeretünk itt, decemberben jövünk is újra a Stubborn és az Uzipov társaságában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.