Bulvár

Melegfelvonulást tartottak az ukrán fővárosban

Melegfelvonulást tartottak az ukrán fővárosban

2016. június 12., vasárnap
Melegfelvonulást tartottak az ukrán fővárosban

Szélsőséges szervezetek fenyegetései ellenére megtartották vasárnap Kijevben az idei melegfelvonulást erős rendőri jelenlét mellett.

A KievPride-2016 elnevezésű rendezvényen sajtóbecslések alapján mintegy ezren vonultak fel, a résztvevők biztonságára a belügyminisztérium előzetes közlése szerint hatezer rendfenntartó vigyázott. Az ukrán fővárosban 2013 óta rendezett melegfelvonulások közül a résztvevők számát tekintve az idei volt a legnagyobb, valamint az első, amelyet Kijev központjában tartottak meg. Az LGBT-közösség jogainak támogatását kifejezve több külföldi diplomata - köztük Svédország ukrajnai nagykövete és Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselő -, az ukrán törvényhozás kormánypárti tagjai és Hatija Dekanoidze, az ukrán rendőrség vezetője is részt vett a megmozduláson. Helyszíni beszámolók szerint - szintén támogatóként - felvonultak katonák és önkéntes alakulatok tagjai is, jelezve részvételükkel, hogy az ukrán fegyveres erők nem minden tagja ellenzi a melegek jogainak védelmét. A megmozdulás ellenzői közül többen megkísérelték megzavarni a felvonulást, de komolyabb incidensről nem érkezett hír. A menetet követő ellentábor szitokszavakat kiabáltak be a felvonulóknak. Sajtóértesülések szerint a hatóságok mintegy 50 embert vettek őrizetbe, közülük legalább húsz a Dmitro Korcsinszkij vezette szélsőjobboldali Testvériség párthoz tartozik. A felvonulást karneváli maszkokat viselő dobos lányok vezették fel. A menet tagjai szivárványszínű zászlókkal és nemzeti lobogókkal vonultak, s jogegyenlőséget követelő jelszavakat skandáltak. A hatóságok buszokat biztosítottak a résztvevőknek, hogy a megmozdulás végén biztonságban elhagyhassák a helyszínt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.