Közélet

Hét nyíllövéssel emlékeztek Vereckén a honfoglaló magyarokra a Feszty-körkép Alapítvány szervezésében

Hét nyíllövéssel emlékeztek Vereckén a honfoglaló magyarokra a Feszty-körkép Alapítvány szervezésében

2016. június 3., péntek
Hét nyíllövéssel emlékeztek Vereckén a honfoglaló magyarokra a Feszty-körkép Alapítvány szervezésében
Nemzeti összetartozás napja - Hét nyíllövéssel emlékeztek

Mónus József íjász távlövő világbajnok a honfoglaló magyar törzseket jelképező hét nyílvessző kilövésével tisztelgett a honfoglaló magyarok emléke előtt a nemzeti összetartozás napja alkalmából pénteken a Vereckei-hágón, a honfoglalás millecentenáriumi emlékművénél, a Feszty-körkép Alapítvány szervezésében.

A tisztelgő nyíllövések leadása előtt a honfoglalási emlékmű előtt mondott beszédében

Mónus József

hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy azon a helyen állhat, ahol a magyarok ősei bejöttek a hazába. Kiemelte, "a több mint ezer éves múlt és nemzetünk nagyjainak példája is arra sarkall bennünket, hogy büszkén vállaljuk magyarságunkat". Hozzátette: az íjából leadott lövésekkel az ősök tiszteletén kívül - a politika kizárásával - síkraszáll a barátság, a nemzeti összetartozás, az összefogás és a határok megszűnése mellett. A megemlékezésen a Feszty-körkép Alapítvány által Beregszászon szervezett kétnapos diákvetélkedő résztvevői a honfoglalási emlékmű körül láncot alkotva imával és a Himnusz eléneklésével adóztak a honfoglaló ősök emléke előtt. Ezt követően megtekintették Mónus József történelmi kommentárokkal kísért hét nyíllövését az emlékmű mellett.

Ökrös Mariann

, a Feszty-körkép Alapítvány elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a nemzeti összetartozás napjára időzített, történelmi témájú - a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) közreműködésével a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott - kétnapos diákvetélkedőt

Feszty Árpád

születésének 160. és a Magyarok bejövetele című festménye elkészítésének 120. évfordulója alkalmából szervezte az alapítvány Kárpátalján. Az idei Feszty-emlékéven kívül az a kárpátaljai helyszín mellett szólt, hogy a művész alkotásának az elkészítése előtt felkereste a Vereckei-hágót és festményének vázlatait a Munkács melletti Kendereske település határában készítette, amit ma emlékmű jelöl - fűzte hozzá. A diákvetélkedőről szólva Ökrös Mariann kifejtette: a honfoglaló hét magyar törzset jelképezve a megmérettetésen hét iskola - a kárpátaljai tanintézeteke mellett egy-egy kolozsvári és váci gimnázium - csapata vesz részt. Azt is elmondta, hogy pénteken kirándulást szerveztek a diákok számára, amelynek keretében Kárpátalján található magyar történelmi helyeket keresnek fel. Egyúttal sajnálatát fejezte, hogy voltak, akik - mint hangsúlyozta - minden alapot nélkülözve megpróbáltak politikát keverni a nemes célt maga elé tűző rendezvényükbe. A Feszty-körkép Alapítvány vereckei megemlékezésének tervét ukrán nacionalisták "Nagy-Magyarország visszaállítását" célzó - a Jobbik Magyarországért mozgalom által szervezett - provokációként értékelték. Az alapítvány nyilatkozatban utasította vissza a feltételezést. Az ukrán sajtóban nagy visszhangot kiváltott magyar rendezvény helyszínét a rendőrség jelentős erőkkel biztosította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.