A pozsonyi csata emlékére záporoztak a nyílvesszők Ópusztaszeren + FOTÓK

2017. június 18., vasárnap · Egy hozzászólás

nyilzapor57_gs

„Hujj, hujj! Hajrá!” – hangzott a csatakiáltás az ópusztaszeri íjásztalálkozón, ahol 6-800 hagyományőrző lőtt egyszerre, így emlékezve a dicsőséges pozsonyi csata 1110. évfordulójára. A XI. Nyílzápor és íjásztalálkozón átadták az Arany Nyílhegy Díjat is, amit idén Oláh Cucu Imre érdemelt ki. Tovább »

A Puszták aranya Ópusztaszeren + FOTÓK

2017. június 18., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas15_gs

A nagyszentmiklósi aranylelet másolatait, a honfoglaló magyarság régészeti hagyatékait, valamint az avarok ötvösművészetét is felvonultatja a Puszták aranya című tárlat, amit a XI. Nyílzápor és íjásztalálkozóhoz kapcsolódóan nyitottak meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Tovább »

Hét nyíllövéssel emlékeztek Vereckén a honfoglaló magyarokra a Feszty-körkép Alapítvány szervezésében

2016. június 3., péntek · Hozzászólok

Nemzeti összetartozás napja - Hét nyíllövéssel emlékeztek

Mónus József íjász távlövő világbajnok a honfoglaló magyar törzseket jelképező hét nyílvessző kilövésével tisztelgett a honfoglaló magyarok emléke előtt a nemzeti összetartozás napja alkalmából pénteken a Vereckei-hágón, a honfoglalás millecentenáriumi emlékművénél, a Feszty-körkép Alapítvány szervezésében.
Tovább »

A pozsonyi csata: ma sem ismerjük pontosan, mégis vitathatatlanul fontos

2015. július 9., csütörtök · 2 hozzászólás

opusztaszer_beharangozo10_gsA 907-ben lezajlott csata végleg biztosította, hogy miénk maradjon a Kárpát-medence. Az összecsapás ismeretlenebb momentumain kívül beszélgettünk az ütközet újrafelfedezésének történetéről, a legújabb magyar őstörténeti kutatásokról és a történelmi tévhitekről is Petrovics István történésszel, az SZTE Bölcsészettudományi Kar docensével. Tovább »

Államalapítás: István meglátásainak elfogadásához több mint száz év kellett

2013. augusztus 19., hétfő · Egy hozzászólás

szentistvan_03_iaA kereszténység, a nyugat-európai kultúra fontosságának felismerése már Géza fejedelem idejében elkezdődött, de István uralkodása alatt teljesedett be az új közigazgatási és bíráskodási rendszer kiépítésével. Az addig totemimádó pogány népnek azonban legalább száz év kellett, hogy elfogadja a kereszténységet. Az országban dúló belső ellentétek pedig trónkövetelő harcokat szültek. A több mint ezer évvel ezelőtti időkről Zombori István történésszel beszélgettünk.
Tovább »

Vaterát megjárt honfoglaláskori lelet az őszi múzeumi éjen

2012. november 20., kedd · Hozzászólok

A Vaterát megjárt honfoglaláskori koronggal, Móra Ferenc íróasztalával, nyitott igazgatói szobával és A kis Jeanne-nal készül a Múzeumi Őszi Éjszakára a Móra Ferenc Múzeum. Az eseményről november 21-én, szerdán 14 óra 30 perckor tartanak sajtótájékoztatót.
Tovább »

Ásatás: Temetők, kemencék, vermek és egy honfoglaló vitéz

2009. július 15., szerda · 11 hozzászólás

asatas2Előző cikkünkben áttekintést adtunk a Móra Ferenc Múzeum utóbbi időkben végzett és végzendő ásatásairól. Ezek közül két feltárásról, a Csongrádot elkerülő útról és a szegedi Öthalom-ásatásról részletesen is megkérdeztük a munkálatok vezetőit. Tovább »

Munkácsy Honfoglalása visszatért a Móra-múzeumba

2009. március 26., csütörtök · Hozzászólok

Közel három esztendő után ismét megtekinthető Munkácsy Mihály legendás Honfoglalása a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A festményt utoljára 2006-ban, a szegedi Munkácsy-kiállítás idején láthatták a múzeum látogatói. Az utóbbi években a Kultúrpalota felújítása és más nagyszabású tárlatok miatt nem volt mód a méretes színvázlat kiállítására – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Tovább »

Adolf Obama a Hősök kapujánál

2008. július 27., vasárnap · Hozzászólok

A német szociáldemokraták és kereszténydemokraták úgy gondolták, hogy a beszéd helyszíne a Siegessäule miatt káros lehet a transzatlanti együttműködésre.
Az egész számomra a „politikai korrektség” egy szokványos, áldemokratikus és pszeudoeuropéer fejezete – egy melankólikus politikai giccs.

Tovább »

Árpád, sávok nélkül

2008. május 30., péntek · Egy hozzászólás

Az eltűnt fa nyomában

Tavaly volt a honfoglaló magyarokat vezető Árpád fejedelem halálának és a magyarság Kárpát-medencei megtelepedése szempontjából jelentős pozsonyi csata 1100. évfordulója. Szegeden domborművet, emlékkövet és emlékfát állítottak, ez utóbbi azonban kipusztult. Reméljük, a fát előbb-utóbb pótolják és árnyékát egy olyan világra veti majd, ahol a politikai viták középpontjában nem zászlók állnak, hanem az emberek, s kevéssé a régmúlt és inkább a jövendő.

Tovább »