Közélet

Bemutatták a szegedi lézerközpontot olasz és szlovén vállalkozóknak

Bemutatták a szegedi lézerközpontot olasz és szlovén vállalkozóknak

2016. május 12., csütörtök
Bemutatták a szegedi lézerközpontot olasz és szlovén vállalkozóknak
eli29kf

A Szegeden épülő ELI-ALPS európai lézer-kutatóintézettel és a helyi tudományos parkkal való együttműködési lehetőségekről tartottak információs napot olaszországi és szlovén cégek képviselőinek csütörtökön Triesztben.

Hagymási Tünde

, az olaszországi magyar nagykövetség külgazdasági szakdiplomatája az MTI-nek arról számolt be, hogy nagy érdeklődés kísérte az északkelet-olaszországi város tudományos-technológiai parkjában (Area Science Park) bemutatott projektet. Az eseményt a helyszínen résztvevők mellett sokan online is figyelemmel kísérték - mondta. A római magyar nagykövetség, a trieszti Elettra Sincrotrone és a köré épült Area Science Park, valamint az ELI-ALPS által szervezett eseményen a Magyarországon épülő európai kutatóintézetet mutatták be. Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja a lézerimpulzusok és a segítségükkel előállított további fényforrások elérhetővé tétele a nemzetközi kutatóközönség számára. A trieszti találkozón szó volt a magyar kutatóközpont körül hetvenöt hektáron elterülő Science-parkról is, ahol elsőként egy inkubátorház segíti majd az együttműködésben az idetelepülő cégeket. Az ELI-ALPS tavaly kötött megállapodást a trieszti Sincrotrone kutatócsoporttal, amely Dél-Európa vezető kutatási központja. A szegedi kutatóközpont kialakításának első fázisa 36,998 milliárd forintos, második fázisa 40,052 milliárd forintos támogatásból valósul meg, a pénz nyolcvanöt százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.