Gazdaság

Financial Times: évtizedek óta a legrosszabb globális tőzsdei évkezdet

Financial Times: évtizedek óta a legrosszabb globális tőzsdei évkezdet

2016. január 9., szombat
Financial Times: évtizedek óta a legrosszabb globális tőzsdei évkezdet

Évtizedek óta nem kezdődött olyan rosszul a tőzsdei év, mint az idén, amikor már az első kereskedési hét ezermilliárdos veszteségeket hozott, elsősorban a kínai piaci felfordulás miatt - írta szombati összegzésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap kimutatása szerint a több mint hétezer globális vállalat részvényárfolyamaiból képzett FTSE All-World Index az idei első héten 5,6 százalékot zuhant, ez 2300 milliárd dollárt meghaladó piaci értékveszteségnek felel meg. A lap szerint ez volt a legrosszabb ötnapos kereskedési évkezdet 1994 óta, azt követően, hogy ezt az indexet jelenlegi formájában kialakították. A Financial Times kiemeli, hogy a széles merítésű amerikai S&P 500-as tőzsdeindex is 5 százalék körüli veszteséggel zárta az első hetet; ez a második legrosszabb évkezdet volt ennek az indexnek a történetében. A lap idéz több alapkezelőt, akiknek egyöntetű véleménye szerint mindez az utolsó - ezúttal a feltörekvő térségben összpontosuló - szakasza lehet annak háromfázisú válságsorozatnak, amely 2007-ben kezdődött az amerikai hitelpiaci válsággal és 2010-es évek elején folytatódott az euróövezeti válsággal. A kínai gazdaságból eredő globális kockázatokra nagy londoni befektetési és elemzőházak is felhívták már a figyelmet. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai, amerikai és japán intézményi befektetők körében elvégzett éves felmérése azt mutatta ki, hogy a vizsgálatba bevont, hosszú távra tervező intézményi végbefektetői kör legnagyobb egyéni csoportja - 28 százaléka - a kínai gazdaság esetleges kemény landolását sorolta a 2016-ra szóló globális kockázati lista első helyére. Ugyanezt mutatta ki a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays legfrissebb negyedéves felmérése is, amely szerint a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a következő tizenkét hónap fő világgazdasági kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását tartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.