Közélet

Gaskó István Szegeden: A minimálbér és a létminimum közötti ollót meg kell szüntetni

Gaskó István Szegeden: A minimálbér és a létminimum közötti ollót meg kell szüntetni

2015. november 11., szerda
Gaskó István Szegeden: A minimálbér és a létminimum közötti ollót meg kell szüntetni
gasko_istvan01_gs

A Liga minimálbér-emelést szeretne, ha szükséges keményebb eszközökkel is fellépne céljai eléréséért. Gaskó István szerint a magyar vállalkozók jelentős része képtelen gazdálkodni, nem rendelkezik az ehhez szükséges szellemi munícióval.

„A minimálbér mintegy húszezer forinttal alacsonyabb a létminimumnál, ez tarthatatlan, nem sarkallja munkára az embereket” - magyarázta

Gaskó István

, a Liga Szakszervezetek vezetője, aki szerint ezért vállalnak külföldön munkát az emberek, sok közmunkás pedig inkább nem meri a piaci szektorban megmérettetni tudását, mert a bérkülönbség nem olyan nagy, hogy megérje. Gazdasági szakemberekre hivatkozva úgy vélekedett, az alacsony bér már a magyar gazdaság növekedését fékezi. „Nem gazdagodhatnak meg azon a magyar vállalkozók, hogy a munkavállalók nyomorognak. Ráadásul ezen munkaadók jelentős része képtelen gazdálkodni, kényszervállalkozó, nem szerezte meg a szükséges szellemi muníciót a tevékenységéhez” - mondta el véleményét a magánszektor munkaadóiról. Pedig a magyar munkavállaló európai összehasonlításban megállja a helyét, termelékeny. Probléma, hogy az emberek nem fizetik meg a járulékokat, ami pedig a járadékoknál például a nyugdíjnál jelenik meg. A feketegazdaság elterjedését Gaskó komoly tehernek tartja, konkrétabb lépéseket követel ezek visszaszorítására. Elvi típusú megközelítést alkalmaz a Liga a minimálbér meghatározása ügyében, azt szeretnék, ha három-négy év alatt kisebb lépésekben elérnék, hogy a minimálbér nettó értéke és a létminimumként meghatározott összeg megegyezzen. „Ennek és a minimálbér feletti összegek emelésének érdekében a Liga akár az ördöggel is összefog. Ha kell, akkor rendelkezésünkre álló összes törvényes eszközt alkalmazzuk” - hangsúlyozta Gaskó a sajtó képviselői előtt. „Nem vagyunk elégedettek a tavaszi tárgyalásokkal sem a munkatörvénykönyvéről. Legalább azokat a pontokat figyelembe kell venni, amelyekről a munkaadókkal is megegyeztünk. Ezek közé tartoznak a döntően állami tulajdonú cégeket sújtó rendelkezések, amelyek eltörlését követeljük, ellenkező esetben elutasítjuk a kormány javaslatait, akkor is, ha ezek egy része a munkavállalóknak kedvez” - mondta Gaskó István. A sztrájktörvényt is szeretnék a korábbi állapotoknak megfelelőre visszaállítani, mert a sztrájkjoggal való visszaélés fogalmát gumicsontnak tartják. A korkedvezményes nyugdíj kompenzálását is el kívánják érni, pótszabadságot, munkaidő-kedvezményt, a hasonló (nagy megterhelést jelentő) beosztások csökkentését, kiváltását szeretnék. A férfiak negyven év munkaviszonyt követő nyugdíjba menetelét célzó népszavazási kezdeményezést is támogatták, mert úgy gondolták, ezzel elmozdulása történne a férfiak esetében is az irányba, hogy beleszólhassanak, mikor kívánnak nyugállományba vonulni. Helyi viszonylatban kiemelte, hogy a Liga Szakszervezetek Dél-Alföldön jelentős tagsággal rendelkezik. Az új munkatörvény hatásairól szóló tanulmányt az SZTE Állam- és Jogtudományi Karáról rendelték meg, ami segíti bemutatni érveiket tudományos alapon is.

A szakszervezeti vezető szerint a magyar vállalkozók jelentős része képtelen gazdálkodni, nem rendelkezik az ehhez szükséges szellemi munícióval.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=587977

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.