Közélet

Több ágazat dolgozói rosszabb helyzetbe kerültek az új munkaügyi szabályozással

Több ágazat dolgozói rosszabb helyzetbe kerültek az új munkaügyi szabályozással

2015. augusztus 19., szerda
Több ágazat dolgozói rosszabb helyzetbe kerültek az új munkaügyi szabályozással

Lezárult a 2012-ben hatályba lépett, új munka törvénykönyvének társadalmi hatásait vizsgáló kutatási projekt, amely szerint a korábbinál kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek a szállítás, a posta, a távközlés és a raktározás területén dolgozók - közölte a Liga Szakszervezetek szerdán az MTI-vel.

A kutatás eredményei szerint az új szabályozás nem segítette elő a munkaerőpiac rugalmasságát, és "mérsékelt eredménnyel támogatja" a versenyszféra foglalkoztatási szintjének növelését. A munkavállalók számára kedvezőtlen változások elsősorban a nagy létszámú, többnyire részvénytársasági formában, részben vagy egészben külföldi tulajdonú cégnél dolgozókat érintették - írják. A tájékoztatás szerint a kutatás adatfelvétele során 2000 munkavállalót és 800 munkaadót személyesen kerestek meg a kérdezőbiztosok, míg további 5000 foglalkoztatott véleményét online adatbázis segítségével gyűjtötték össze. Kiegészítő jelleggel 14 fókuszcsoport és 28 egyéni mélyinterjú készült, valamint a bírói gyakorlatokat, egyéni és kollektív munkaszerződéseket is elemeztek a szakértők - olvasható a közleményben. A kutatás közvetlen adatfelvételen alapuló része reprezentatív. A kutatási körbe nem tartoztak bele a nem a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaadók és munkavállalók, így például a közszférában foglalkoztatottak - hívják fel a figyelmet a közleményben. A kutatói-elemzői munkát és a hatástanulmány összeállítását a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának szakértői, az adatfelvételt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet munkatársai végezték. A kutatás A munkáért! című projekt keretében készült, amelyhez összesen 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a Liga. A projekt négy pillérre épül: az új munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal. A hatásvizsgálat elérhető a

www.liganet.hu

oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.