Közélet

FM: kibővült a mezőgazdasági kárenyhítés köre

FM: kibővült a mezőgazdasági kárenyhítés köre

2015. április 8., szerda
FM: kibővült a mezőgazdasági kárenyhítés köre

Kibővült a mezőgazdasági kárenyhítés köre, az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is beléphetnek az agrárkár-enyhítési rendszerbe idén - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az idei kárenyhítési évtől az őszi fagyra is kiterjed a rendszer, valamint a korábbi 30 százalék helyett már 15 százalékos bevételkiesés esetén is kaphat kárenyhítő juttatást a termelő. A kárbejelentések és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek beadása elektronikus úton történik, így a gazdák helyett az elektronikus rendszer végzi el a kárenyhítési eljáráshoz kapcsolódó összetett számításokat. A rendszer kezelésében a falugazdászok segítik a termelőket - írja az FM. A kedvezőtlen időjárási jelenségek okozta mezőgazdasági károkat kompenzáló agrárkár-enyhítési rendszerben csaknem 78 ezer termelő vesz részt mintegy 4 millió hektárral. A rendszer alapját az éves termelői befizetések és az azokkal megegyező összegű állami forrás adja. Az alapból az agrárkár-megállapító szerv által igazolt, uniós szabályok alapján elszámolható termelői károkhoz nyújtható kárenyhítő juttatás - olvasható a szaktárca közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.