Közélet

A lengyel-magyar barátság legfényesebb napjai elevenednek meg a Millenniumiban + FOTÓK

A lengyel-magyar barátság legfényesebb napjai elevenednek meg a Millenniumiban + FOTÓK

2015. március 25., szerda
A lengyel-magyar barátság legfényesebb napjai elevenednek meg a Millenniumiban + FOTÓK
varsoi_felkeles_1944_kiallitas32_gs

A hatvanhárom napig tartó, véres varsói felkelésről nyílt tárlat Szegeden - nem csak a katonák, de azok a hétköznapi hősök és áldozatok is megelevenednek a Millenniumi Kávéház tablóin, akik a történelemkönyvek lapjain nem szerepelnek.

Egy emberként kelt fel a megszálló hatalom ellen az illegálisan szerveződő Honi Hadsereg és a lengyel főváros lakossága 1944. augusztus 1-jén. A varsói felkelés alig hatvanhárom napig tartott csupán, a lengyel nép történetében mégis kitörölhetetlen nyomot hagyott - ahogyan a magyarokéban is, hiszen a két nemzet híres barátságának újabb szép példáit hozták a varsóban történtek. A Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület és a Csongrád Megyei Levéltár jóvoltából egy Magyarországon eddig be nem mutatott tárlatot nyitottak meg kedd délután a Millenniumi Kávéházban.

A szőregi csata és '56 őrzi Szegeden a lengyel nép barátságát

A húsz tablóból álló anyagot a Varsói Felkelés Múzeuma bocsátotta a Csongrád Megyei Levéltár birtokába, akik magyar nyelvre fordították, illetve egy 21-kel is kiegészítették. Itt azoknak a lengyel pilótáknak állítanak emléket, akik magyar légi folyosókat használva vállaltak veszélyes berepüléseket a varsói felkelők ellátásáért. Ruzsa, Szentes és Bácsbokod felett is kilőttek a németek ilyen repülőket, hősi halált halt pilótáira emlékezhetünk a kiállításon. "Ez a kiállítás a szabadságról szól. Arról a drága kincsről, amelynek értékét a lengyelek közel 1100 éves államiságuk során megtanulták becsülni" - mondta el a nyitóünnepségen

Biernacki Karol

, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja. Kiemelte: a varsói felkelés nem csak a lengyelek számára volt fontos, egyetemes ügye a szabadság iránti elkötelezettség.

Juhász Tünde

kormánymegbízott szerint a két nép történelmét erős szálak fűzik egymáshoz, az "együtt harcol, s issza borát" kifejezés nem csupán üres szólás, de hitvallás volt a századok során. A második világháború néhány éve alatt visszaállt lengyel-magyar határon katonai és humanitárus segélyeket is nyújtottunk szomszédainknak, a magyar katonák pedig segítették a varsói felkelés ügyét. Csongrád megye is őrzi a lengyel-magyar barátság számos ékes példáit: az 1848-49-es szabadságharc során itt, Szőreg közelében is kardot rántottak oldalunkon történelmi jóbarátaink, igaz

Dembiński

lengyel tábornok akkor vereséget szenvedett a

Haynau

vezette császári csapatoktól. 1956-ban a szegedi fiatalok szívében is a nyáron kirobbant lengyel forradalom szította a tüzet, illetve azok a lengyel diákok, akik Szegeden vendégeskedve biztatták az itteni fiatalokat, hogy álljanak ki igazukért.

Az est díszvendége Szalai Attila újságíró volt, aki évekig dolgozott a Varsói Magyar Nagykövetségen és nemrégiben vehette át az ország egyik legrangosabb kitüntetését, a Lengyel Kultúráért Érdemrendet. A varsói felkelés kapcsán a keleti frontról Lengyelországba visszavonult magyar katonákról beszélt, melyek között édesapja is szolgálatot teljesített. Elmondása szerint a felkelés kezdetekor a német csapatok körgyűrűt vontak a város köré, mivel azonban nem voltak elegen hozzá, így a magyar csapatokat is bevonták. Ők azonban az évszázados lengyel-magyar viszony szellemében nem voltak hajlandóak fegyvert fogni a felkelők ellen, sőt segítették is őket: a harcokban megsérült lengyeleket magyar orvosok látták el, és amíg lábadoztak, a magyar honvédek egyenruháját húzták rájuk. A magyarok által ellenőrzött részeken szabadon járhattak-kelhettek a felkelők. Miután a magyar csapatokat kivonták Lengyelországból, azok 500 sebesültet is magukkal vittek a lengyel felkelőkből, magyar egyenruhába bujtatva - mondta el Szalai Attila.

"Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki!" - A lengyel-magyar barátságot méltatták a varsói felkelésről nyílt szegedi tárlaton.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.