Közélet

Sárkányok és ördögök a mesevetélkedőn + FOTÓK

Sárkányok és ördögök a mesevetélkedőn + FOTÓK

2013. április 15., hétfő
Sárkányok és ördögök a mesevetélkedőn + FOTÓK
mesevetelkedo0_gs

Játékos és furfangos kérdések várták a mesevetélkedő megyei döntőjének résztvevőit az Agórában, ahol ezúttal a sárkányok és ördögök birodalmába kalauzolták el a gyerekeket.

Mesehősök, Angyalok és Mesemanók versengtek többek között a „Heted 7 határon 7 mérföldes csizmában át” Országos Mesevetélkedő Csongrád megyei döntőjén a Szent-Györgyi Albert Agórában. Kecskéstelepről egy igazán edzett csapat érkezett a vetélkedőre, a negyedikes diákok már az elmúlt két évben is részt vettek ezen a különleges megmérettetésen. A

Tajti Ágnes, Hódi Kevin, Varga Szofi

és

Kubatovics Bella

alkotta csapatnak is hét feladatot kellett megoldania. Az első próba során tíz gyerekszereplő leírását kapták meg, s oda kellett írniuk a mesebeli szüleik nevét, illetve a mesének a címét. A feladatok között kakukktojás keresés és igaz-hamis is volt, továbbá ki kellett találni, hogy az idézett mondatot egy sárkány vagy épp egy ördög mondja. A Makói Katolikus Általános Iskola diákjai az első feladatot nagyon nehéznek tartották.

Molnár Franciska

portálunknak elmondta, a hetedik szereplőt meg sem nevezték, nem tudták eldönteni a kapott leírás alapján, hogy melyik mesében szerepelt. A Mesemanók csapatának mind a négy tagja elolvasta a feladott húsz mesét, vagyis sokat készült a

Szekeres Jázmin, Molnár Ákos

és

Gruján Bendegúz

alkotta kis csapat.

Hódmezővásárhelyről indult el Horváth Tibor ötlete nyomán a mesevetélkedő még a kilencvenes években, s mára nyolc megyében, illetve Szlovákiában is meghirdetik alsó tagozatos gyerekeknek. „Minden fordulóban négy újabb mesét adunk meg a gyerekeknek, idén az első három fordulóban például Gárdonyi Géza műveiből készültek a gyerekek. Általában magyar népmesék közül válogatunk, de hazánk uniós csatlakozásának évében európai országok meséit adtuk meg” – tudtuk meg Horváth Tibortól. A verseny ötletgazdája úgy látja, az alsó tagozatosok nagyon fogékonyak a mesékre, hiszen óvodás korukban sokat hallanak, majd miután megtanulnak olvasni, újra felfedezik ezt a csodás birodalmat. A vetélkedő megyei fordulóján kilenc csapat, szegedi, hódmezővásárhelyi, mórahalmi, szentesi és makói gyerekek vettek részt. Nem csupán el kellett olvasniuk a megadott meséket, illusztrációkat is készítettek, sőt egy mesét is kellett írniuk. A legjobban teljesítő csapat jut tovább az országos fordulóra, amit májusban a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben rendeznek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.