Közélet

Megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

Megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

2012. július 4., szerda
Megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

Az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása, az idei nyár legnagyobb terhelését hétfőn mérték, a napi csúcs 6.200 megawatt körül alakult, hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lapnak a rendszerirányító Mavir Zrt.-nél elmondták, hogy egy-egy kánikulai napon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további egy fokos hőmérsékletemelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent, elsősorban a tömegesen beindított légkondicionálók miatt. A magyar villamosenergia-rendszer egyébként elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6.320 megawattos igény sem jelentett gondot. A Mavir adatai szerint az év eddig eltelt időszakában az áramfelhasználás a tavalyinál alacsonyabb, a fogyasztás kánikula miatti növekedésében azonban nincs érdemi eltérés a korábbi évekhez képest. Az elmúlt tíz évben kiegyenlítődés indult a téli és a nyári csúcs között, a két csúcsérték különbsége harmadára, a kezdeti 20 százalék körüli eltérésről 6 százalékra csökkent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.