Közélet

Géza fejedelem mellett már Szent Erzsébet is oltja a szomjat + FOTÓK

Géza fejedelem mellett már Szent Erzsébet is oltja a szomjat + FOTÓK

2012. július 20., péntek
Géza fejedelem mellett már Szent Erzsébet is oltja a szomjat + FOTÓK

Ismét két kútnál olthatják szomjukat a SZUE strandfürdőre kilátogató nyaralók: Géza fejedelem kútja után már a Szent Erzsébet kutat is üzembe helyezték, melyet a Ligetfürdő Kft. saját erőből állított helyre.

Méltó helyén, a bejárattal szemben fogadja a strandfürdőbe érkezőket a Szent Erzsébet kút: a kút évtizedeken keresztül látta el a fürdőzőket több száz méter mélyről feltörő, frissítő ásványvízzel. A fürdő átépítését követően a kutakat leszerelték, visszaállításukkor az eredeti módon próbálták őket rekonstruálni. Géza fejedelem tavaly óta oltja a szomjat, a Szent Erzsébet kutat pedig nyáron újította fel saját erőből a Ligetfürdő Kft., melyet péntek délután egy sajtótájékoztató keretén belül adtak át.

Nyolcvan éve friss vízzel szolgál

"Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét méltó külsővel láthatjuk a Szent Erzsébet kutat, mely több száz méter mély forrásból szolgáltatta a vizet a szegedieknek" - mondta

Szabó Mihály

, a Ligetfürdő Kft. ügyvezetője, kiemelve: a felújítás során igyekeztek maximálisan az eredeti terveket követni, az új kútnak azonban már a vezetékes hálózatról szolgáltatják a vizet. A 252 méter mély kutak egyikét, a Szent Erzsébet kutat 1934-ben fúrták, a Géza fejedelem kutat pedig 1952-ben. Mindkettő a megfúráskor pozitív kút volt, így a szegedi lakosság állandóan folyó, jó minőségű ivóvízhez juthatott. Ehhez a tulajdonsághoz párosultak a kutak elnevezései is. Mai formáját a Szent Erzsébet kút 1998-ban, a Géza fejedelem kút 1999-ben kapta. Az átadáson a készítők,

Józsa Gábor

vésnökmester és

Lapis András

szobrász is részt vett. Nagy örömüket fejezték ki, hogy az elveszettnek hitt kutak ismét visszakerültek a fürdő területére, pár hiányosságra azonban felhívták a figyelmet: a szobrokhoz készített, történelmi leírást tartalmazó táblák nem voltak a helyükön, és sajnos egy-két egyedi készítésű része is elkeveredett, melyet csak a boltban kapható alkatrészekkel tudtak helyettesíteni a rekonstrukció során. "Voltak további terveink is a fürdőben, melyeket gipszből le is modelleztünk, az igazgatóváltást követően azonban sajnos nem sikerült megvalósítani őket. Az mindenképp pozitívum, hogy a strandoló gyerekek az egészséges szegedi vizet, nem pedig a cukros üdítőket fogyasztják majd" - mondta a szobrász.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.