Gazdaság

Határon átnyúló szennyvízkezelési projekt zárult Mórahalmon

Határon átnyúló szennyvízkezelési projekt zárult Mórahalmon

2012. február 21., kedd
Határon átnyúló szennyvízkezelési projekt zárult Mórahalmon

Határon átnyúló uniós pályázat segítségével csaknem 1 millió 200 ezer euróból korszerűsítette szennyvízkezelését a szerbiai Ada és a Csongrád megyei Mórahalom - közölték az érintettek keddi sajtótájékoztatójukon, a magyar városban.

Csányi László

, a dél-alföldi település alpolgármestere elmondta: a közös pályázat során, Adán egy szennyvíztisztító üzem épült, míg Mórahalom csatornatisztító- és szippantó gépet szerzett be. A projekt alapvető célja az volt, hogy megakadályozza a felszíni víz, talajvíz és a környezet szennyvíz által okozott szennyezését Ada és Mórahalom térségében. A csatornatisztító- és szippantó gép feladata a város kommunális csatornahálózatának tisztítása és karbantartása. Ez több mint ezer háztartást érint. A feladatot eddig bérgépekkel végezték a 100 százalékban csatornázott településen. Szintén a projekt keretében egy modern biológiai szennyvíztisztító üzem épült Adán, amely az Ada és Mohol 3000 fős lakossága, valamint intézményei által termelt szennyvizet tisztítja meg. A 1 176 470 euró összköltségű pályázat vezető partnere Ada község volt, ahol csaknem 1 millió eurót használhattak fel, 85 százalékos uniós támogatás mellett. A Mórahalomra került csatornatisztító 120 ezer euróba került, az önrész 6 ezer 300 euró volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.