Kultúra

Várkapitányokat toborzott a Móra Ferenc Múzeum

Várkapitányokat toborzott a Móra Ferenc Múzeum

2011. október 1., szombat
Várkapitányokat toborzott a Móra Ferenc Múzeum

Toborzót tartottak tegnap a vár udvarán: a Móra Ferenc Múzeum várkatonai szolgálatra gyűjtött kalandra vágyó fiatalokat, akik különböző korok katonai öltözékeit ismerhették meg.

A négy órakor tartott toborzó célja egy hagyományőrző csoport létrehozása volt. Azokat a 14 évet betöltött fiatalokat várták, akiket érdekelnek a várkatonai hagyományok, öltözékek és fegyverek, és hajlandóak megszerzett ismereteiket a múzeum szolgálatába állítani. A Várkapitányság tagjai megtudhatták, hogyan épült fel egy hasonló szervezet, milyen öltözékeket viseltek, milyen fegyvereket használtak a várkatonák az elmúlt évszázadok alatt. A Várkapitányság újraszervezésének célja, hogy kutassák, felélesszék és gyakorolják a várkatonai hagyományokat, megismerkedjenek a várkatonák életének mindennapjaival. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményeinek segítségével, néprajzkutatók és régészek közreműködésével a résztvevők közelebbről is megismerhették az eredeti fegyvereket, használati tárgyakat, valamint el is készíthetik azokat. Emellett bepillantást nyerhettek többek között a jurtaállítás, viseletkészítés és tűzgyújtás rejtelmeibe is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.