Egyetem

A világ legjobbjai között a Szegedi Tudományegyetem

A világ legjobbjai között a Szegedi Tudományegyetem

2011. augusztus 17., szerda
A világ legjobbjai között a Szegedi Tudományegyetem

Elkészült az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2011-es listája: a világ ötszáz legjobb felsőoktatási intézménye közé idén is bekerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

Az ELTE és a szegedi egyetem a 301. és a 400. hely között szerepel az ARWU-rangsorban, amelyet 2003 óta minden évben összeállít a sanghaji Jiao Tong University. A lista készítői százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ebben az évben a QS Quacquarelli Symonds rangsorára is felkerült: a földtudományi képzések listáján a 100. és a 150. hely között végzett, egy mezőnyben a berlini Freire Universitattel, a japán Hokkaido egyetemmel, valamint a The Hong Kong University-vel. A vegyészmérnöki képzések kétszázas listáján a Szegedi Tudományegyetem szakjai is szerepelnek, a 150-200. helyezést szerezték meg.

Harvard, Stanford és a MIT vezeti a rangsort

A sanghaji rangsor élén idén is a Harvard áll – az amerikai egyetem eredménye aligha lepte meg az oktatási szakembereket, hiszen a Times Higher Education (THE), az École des Mines de Paris és a QS világrangsorában is évről évre az első-második helyen szerepel. A top tízbe került a Stanford, a MIT, a Berkeley, a Cambridge, a CalTech, a Princeton, a Columbia, a chicagói egyetem és az Oxford is. A brit egyetemeken kívül Európában a legjobb eredményt a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule, a francia Paris-Sud, valamint az Université Pierre et Marie Curie érte el. Az ázsiai intézmények közül a japán – a tokiói és a kiotói – egyetemek kapták a legtöbb pontot, de az ötszáz legjobb közé bejutott kínai intézmények száma is egyre nő, idén harmincöt szerepel az rangsorban. A szomszédos országok közül Horvátország okozta a legnagyobb meglepetést, a zágrábi egyetem először került fel a sanghaji listára, míg romániai és ukrán intézmény nem jutott be az ötszáz legjobb közé. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem – az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek a legjobb hazai felsőoktatási intézmények 2011-ben. Első alkalommal állította össze a magyarországi főiskolák és egyetemek abszolút rangsorát az Educatio: az élen álló ELTE nem okozott nagy meglepetést, bölcsészettudományi kara ugyanis négy éve vezeti a Felvi kari ranglistáit. Forrás: eduline.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.